Mali: Rešenje za Vinču 6. jula

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će se rešenje za deponiju u Vinči znati 6. jula, kada budu dobijene ponude od najvećih svetskih firmi da se zajednički sanira ta trenutno "najcrnja tačka u Evropi".

Siniša Mali je prilikom otvaranja turističkog kompleksa kod Avalskog tornja rekao da na deponiji u Vinči trenutno ne postoji otvoreni plamen, već samo žar i da se on pokriva peskom.

"Deponija jeste problem, ali nije baš toliki koliki se predstavlja u sredstvima informisanja", ukazao je Mali dodavši da je dobro da nema štetnih gasova u vazduhu i da oni su daleko od graničnih vrednosti.

Mali je dodao da se već 40 godina na deponiji u Vinči deponuje smeće i da se s vremena na vreme tamo dešavaju požari koji su veći ili manji i koji se gase.

Prema njegovim rečima, plan je da se sa partnerima koji se jave za saniranje deponije u Vinči napravi postrojenje za preradu otpada u elektro i toplotnu energiju i da ceo taj projekat vredi oko 300 miliona evra.

Na taj način, kako je dodao, Beograd će postati "čistiji i ekološki zdraviji grad", a nešto ćemo još i zaraditi, jer se već 40 godina bez ikakve kontrole i mehanizama zaštite odlaže u Vinču.

Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) saopštio je u međuvremenu da danas, kao i prethodna 72 sata, nije konstatovano prekoračenje osnovnih zagađujućih materija koje su obuhvaćene Programom kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji Beograda.

Kako se precizira u saopštenju, te materije su: ugljen-monoksid, azotni oksidi, sumpor-dioksid, suspendovane čestice ispod 10 mikrona (PM10), prizemni ozon.

Oscilacije u koncentracijama pojedinih jedinjenja iz grupe policikličnih aromatičnih ugljovodonika posledica su prisustva dima poreklom od požara na deponiji Vinča.

"Fontana na Slaviji ne curi"

Gradonačelnik Beograda izjavio je da ne može da komentariše novinske natpise da fontana na Slaviji "curi" jer, kako je naglasio, "fotošop može svašta da uradi".

Mali je, odgovarajući na pitanja novinara, prilikom otvaranja turističkog kompleksa kod Avalskog tornja, rekao da fontana na Slaviji ne curi - ona preliva sa strane, i ne na ulicu.

Mali je ukazao da je na Slaviju poslata ekipa, ali da niko nije video kapljice koje padaju van fontane, niti je "fontana pukla".

"Fontana nije pukla, nema rupa, a to što ona nekome smeta je druga stvar. To je čista politika. Fontana postaje jedan od simbola grada i nešto po čemu će Beograd biti prepoznatljiv", naveo je Mali i dodao da se od politike ulepšavanja glavnog grada neće odustati.

broj komentara 22 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. jun 2017, 07:45) - Sale [neregistrovani]

kom

Fontana je prelepa. Što se deponije tiče, potrebno je uvesti sortiranje smeća i reciklirati maksimalno.

(ponedeljak, 12. jun 2017, 06:31) - ivana [neregistrovani]

fontana

Fontana je prelepa i ponos Beograda.

(nedelja, 11. jun 2017, 23:57) - anonymous [neregistrovani]

napred

Fontana na Slaviji je nas novi simbol a vi vidite. Gde ste bili vi drugi?

(nedelja, 11. jun 2017, 21:25) - Bole [neregistrovani]

Mana

A neki jedva dočekali da fontani nađu manu.Opet je veličanstvena.

(nedelja, 11. jun 2017, 19:53) - anonymous [neregistrovani]

Svakako

Najbitnije je da se na pronalaženju rešenja radi.

(nedelja, 11. jun 2017, 19:49) - anonymous [neregistrovani]

***

Hejterima cure kade i slavine, pa se ponadali da ce gradu da curi fontana.

(nedelja, 11. jun 2017, 19:30) - gogi [neregistrovani]

g

A ta fontana im bas smeta.Ostavite se bre fontane vise.

(nedelja, 11. jun 2017, 19:13) - Kole [neregistrovani]

fontana

Fontana je trn u oku onima koji se nisu setili da je naprave dok su bili na vlasti.

(nedelja, 11. jun 2017, 18:16) - Sandra [neregistrovani]

Slavija

Fontana je prelepa. To je slika Beograda koju turisti treba da ponesu. Odlična ideja.

(nedelja, 11. jun 2017, 17:39) - milan [neregistrovani]

fontana

Fontana prelepa ,sjajno postaje turisticka atrakcija!