U Srbiji 7.000 migranata, situacija stabilna

Dnevno oko 20, 30 migranata uđe u Srbiju, ali ih toliko i napusti našu zemlju, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević. Trenutno je oko 7.000 migranata u Srbiji i oni se nalaze u prihvatnim centrima.

Poslednjih meseci u Srbiju ulazi znatno manje migranata nego ranije. Ali, zbog zatvorenih granica, veoma mali broj uspeva da nastavi putovanje ka konačnom odredištu. Lokalnim samoupravama na čijoj teritoriji je najviše migranata Evropska unija obećava dodatnu pomoć od četiri miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Nenad Ivanišević kaže za RTS da će više od dva miliona evra biti iskorišćeno za projekte lokalnih samouprava, a značajan deo toga za poboljšanje zdravstvene zaštite u tim opštinama.

"Dogovorili smo se i da dodatnih milion evra bude uloženo za poboljšanje postojećih kapaciteta u Sjenici, Tutinu, Dimitrovgradu i Bosilegradu. Upravo danas se intenziviraju radovi u Tutinu. Hoćemo da u svakom centru uslovi budu dobri, da lokalne samouprave ne budu preopterećene", rekao je Ivanišević.

Jedna od ideja je i da se započne sa izgradnjom nove zgrade hitne pomoći zbog povećane potrebe za pružanjem zdravstvene zaštite. "Zavisiće od projekata i agilnosti samouprava, imamo odličnu saradnju sa Šidom, Suboticom, Beogradom i drugim opštinama na jugu i  istoku", rekao je Ivanišević.

Ivanišević ističe da je situacija sa migrantima u Srbiji pod kontrolom i da se u našoj zemlji trenutno nalazi oko 7.000 migranata. U Preševu, ukazuje, ima slobodnih kapaciteta.

"Dnevno u Srbiju uđe oko 20, 30 migranata, ali ih toliko i napusti zemlju, tako da je situacija stabilna", rekao je Ivanišević. 

Migranata više nema u parkovima u Subotici, Beogradu i drugim gradovima.

Prema njegovim rečima, apsolutno je nemoguće ilegalno preći mađarsku granicu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво