Ko može da očekuje poziv za vojnu vežbu

Poslednjih nedelja na adrese jednog broja vojnih obveznika u Srbiji stigli su pozivi za vojne vežbe. U Ministarstvu odbrane kažu da to nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Planovi za rezervni sastav Vojske prave se unapred, vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana.

Od plave koverte do vatrenog dejstva u minobacačkom vodu. Vojni poziv nije iznenadio inženjera Dejana Lovića, zaposlenog u Beogradskim elektranama. Jednog od 150 rezervista na poligonu kod Požarevca.

"To je normalna dužnost svakog punoletnog čoveka", kaže Dejan, rezervni pešadijski potporučnik.

Za svoj ratni raspored saznao je prošle godine. Atmosfera, kaže, podseća na dane iz vojske.

"Samo smo sada malo stariji, imamo malo više sedih i koji kilogram više, ali sve je sada prilagođeno nama", kaže Dejan. 

Vesti iz vojnog odseka, neke koji su ih dobili, ipak je uznemirila. Zbog tenzija u regionu, naročito.

"U pitanju je redovna procedura, obuke rezervnog sastava nemaju nikakve veze sa aktuelnom bezbednosnom situacijom niti sa migrantskom krizom. Ove obuke su sada intenzivirane zbog mogućnosti sistema odbrane za takvu vrstu obučavanja i u narednom periodu biće ih još više", kaže kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane. 

Prema planu, obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina. Ne samo zbog odbrane zemlje nego i u slučaju elementarne nepogode, poput poplava iz 2014. Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Zato se kalkuliše između potreba i novca.

"Kada pomirimo te dve činjenice imamo neki kompromis toliki broj rezervnog sastava koliko možemo finansijski da podržimo njihovu obuku", kaže pukovnik Boško Zorić.

Na obuku bi, po Zakonu, trebalo da se odazove svako ko je služio Vojsku pod oružjem. Muškarci do 60, žene do 50. godine. Ima i izuzetaka.

"Bolest u porodici, sprečenost zbog nekih vanrednih okolnosti ako se bavi sportom i priprema se za važna međunarodna svetska takmičenja, ukoliko se bavi naučnim radom i ukoliko od njegovog rada zavisi egzistencija porodice, ako se brine o nekome. Naše kolege iz centara imaju razumevanja i izlaze u susret, ne bi trebalo da dođe do zloupotreba", kaže Krivokapić.

Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

broj komentara 27 pošalji komentar
(petak, 09. jun 2017, 10:20) - rezervni porucnik [neregistrovani]

JNA

Smešno...za koga, bre, više da se akam!? Za tajkune, njihove sinove, mafijaše, političare (prevarante), starlete i njima slične. Nosio sam uniformu kad god je trebalo, ali više "ni države, ni armije"...sve je tako tužno, jad i čemer.

(subota, 03. jun 2017, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

knindja

Barem 20 dana da odmorim glavu jedva cekam pozv iskreno.

(petak, 02. jun 2017, 19:28) - Poplave [neregistrovani]

@@@Poplave i vojska

Kod nas se onakve poplave kao 2014. ne dogadjaju cesto i da smo se oslanjali na preventivnu zastitu umesto na dzakove kada je vec pocela poplava steta bi bila mnogo manja. Za to nam ne trebaju vojne vezbe i vojni rok, vec savremeni sistemi koji mogo da pokriju 90% nepogoda koje se desavaju kod nas, a cak i onih preostalih 10% da nam daju vise vremena.

(petak, 02. jun 2017, 10:44) - anonymous tomislav [neregistrovani]

obaveza

Vratiti redovno služenje vojnog roka kao obavezu za oba pola u skraćenoj verziji.To predstavlja multidisciplinarnu edukaciju za građanstvo uz dodatne programe a korisne i neophodne za opšte dobro svih.

(petak, 02. jun 2017, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Znam da ne zelim da ratujem za ovu drzavu

Sve vojnike heroje strpali su u Hag. Vojna vezba, ne hvala!

(petak, 02. jun 2017, 06:12) - Mason [neregistrovani]

Trt milojka

Vraca se Slobino vreme,izgleda. Ponovo uniforma.

(petak, 02. jun 2017, 01:31) - anonymous [neregistrovani]

Za @@Poplave i vojska

Savremena sistemi i tehnima mogu donekle da umanje stetu u slucaju prirodne nepogode. Ali da ih sprece u potpunosti ili u 90% slucajeva kao sto ste napisali to tesko. Mozemo ocistiti i prosiriti korita reka,izgraditi nasipe, bedeme itd. Ali nikada ne znate koliko ce kise pasti sledece godine i da li ce ti bedemi biti dovoljni da zastite grad kroz koji protice neka reka. Priroda je nepredvidiva.

(petak, 02. jun 2017, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

Eeee

Do 40-te i kako tako, ali posle cetrdesete svi idu u vojni odsek i mole: posalji mi molim te, bar na 15 dana da pobegnem od kuce! :)

(petak, 02. jun 2017, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

Tuzba

Mislis one koji ne tuze drzavu vec bi rado opet u vojnike. Oni koji tuze drzavu su sa njom u sporu i njih ne mogu zvati...dok ne rese spor bolje da idu oni koji su uzeli pare od drzave za 99-tu

(četvrtak, 01. jun 2017, 22:32) - gaga [neregistrovani]

srbija

kakav strah od vojne vezbe?ja bih rado isao samo mi nikako ne dolazi poziv