Osude napada na novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS), Liberalno-demokratska partija (LDP), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Nova stranka i poret "Protiv diktature" osudili su napade na novinare tokom skupa u vreme polaganja zakletve novog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je kao "nedopustive" pretnje novinarskoj ekipi portala Vajs Srbija i novinarki produkcije Insajder, kao i odgurivanje novinarke Radio Beograda.

UNS je u saopštenju zatražio od nadležnih organa da nađu odgovorne za napad na novinare. Po navodima Insajdera, novinari tog sajta i portala Vajs fotografisali su grupu mladića koja je pravila incidente ispred Skupštine Srbije.

"Grupa je opkolila novinare i pretila da će ih fizički napasti ako ne prekinu da fotografišu uz konstataciju da ništa ne sme izaći u javnost", naveo je Insajder.

Kako je Radio Beograd potvrdio UNS-u, njihovu novinarku odgurnuli su i izbili joj diktafon u Terazijskom prolazu kada je, na mestu sukoba dve grupe, pokušala da sazna odakle su i koga predstavljaju.

UNS je ranije danas osudio napad na novinarku lista Danas Lidiju Valtner, koju su nepoznati muškarci podigli i odvukli od Doma Narodne skupštine do Pionirskog parka.

Liberalno-demokratska partija osudila je napad nepoznatnih osoba na novinarku koja je obavljala svoj posao.

"Pozivamo policiju da što pre ispita slučaj i izvesti javnost ko su osobe koje su danas u civilu pokušale nasilno da oduzmu opremu novinarki Danasa i fizički je napali upućujući joj pretnje i uvrede. Država mora voditi računa o bezbednosti ljudi koji svoj posao obavljaju profesionalno i u skladu sa novinarskom profesijom i reši ovaj slučaj koji je apsolutno neprihvatljiv", navodi se u saopštenju LDP-a.

Osudama se pridružilo i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Pokret "Protiv diktature" osudio je to što su napadnute novinarke lista Danas i Radio Beograda, ocenivši da je mandat novog predsednika Srbije "počeo očekivano".  

Napade je osudio i generalni sekretar LSV-a Bojan Kostreš.

"Napad nepoznatih osoba na novinarke samo je jedan od primera stanja u kojem je naše društvo. Očito je da vladaju nesigurnost i strah", ukazao je Kostreš.

Osudama se pridružila i Nova Stranka: "Danas iskazana brutalnost nad novinarima i građanima potvrđuje ono na šta već dugo upozoravamo, da Srbija pod Aleksandrom Vučićem ulazi u otvorenu diktaturu, u kojoj se batinama vlada, a strahom manipuliše".

MUP je saopštio da policiji nije prijavljen napad na novinarku lista Danas, niti drugi napadi na novinare o kojima su mediji pisali.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се