Hitne mere – nova zaštita za žrtve nasilja u porodici

Udaljavanje nasilnika iz stana, ukoliko živi sa žrtvom, i zabrana prilaska žrtvi su hitne mere koje će od sutra moći da izriču policijski službenici, a produže sudije. Žrtvi se ostavlja dovoljno prostora da se ohrabri, osamostali i da ne odustane od daljeg procesuiranja, kaže za RTS ministarka pravde Nela Kuburović. Novom mandataru vlade ostavljene dobre osnove za rad, ističe ministarka.

Sutra na snagu stupa Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Kao najveća zaštita za žrtve ističe se primena hitne mere.

"Zakon sutra počinje da se primenjuje nakon više od šest meseci otkako je usvojen. Najveću pažnju izazivaju hitne mere koje se prvi put uvode u naš sistem. Postoji mogućnost izricanja dve hitne mere: udaljavanje nasilnika iz stana, ukoliko živi zajedno sa žrtvom, i zabrana prilaska žrtvi", rekla je ministarka pravde Nela Kuburović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Objašnjava da policijski službenik nakon prijavljivanja može da odredi jednu od ove dve mere koja može da traje 48 sati.

"Nakon toga sudija odlučuje da li će se mera produžiti još 30 dana. Dakle, postoji mogućnost da nasilnik bude momentalno udaljen na 32 dana što ostavlja žrtvi dovoljno prostora da se ohrabri, osamostali i da ne odustane od daljeg procesuiranja, odnosno nepovlačenja od postupka koji će se voditi prema nasilniku", istakla je Kuburovićeva.

Karakteristično za ovaj zakon je da će oni koji ga ne budu primenjivali biti sankcionisani.

"Zakon predviđa pojačanu odgovornost svih koji moraju da primenjuju zakon, bilo da je u pitanju disciplinska odgovornost kada je reč o nosiocima pravosudnih funkcija ako ne postupaju u rokovima koji su predviđeni, a sa druge čak i prekršajna ako su u pitanju policijski službenici ali i svi koji ne budu prijavljivali nasilje koje se oko njih dešava. Postoji obaveza svih nas da reagujemo na nasilje, prijavimo nasilje, a državni organi su dužni da i u okviru svog redovnog poslovanja, ako ima nazanka da je nasilje počinjeno, isto rako reaguju", navodi ministarka pravde.

Uvode se i nova krviična dela – polno uznemiravanje i proganjanje.

"Istovremeno sa donošenjem ovog zakona usledile su izmene i dopune Krivičnog zakonika uvođenjem krivičnih dela protiv polne slobode, čime smo se uskladili sa Istanbulskom konvenmcijom. Zakon o sprečavanju nasilja u porodici se primenjuje i u postupku kada je reč o krivičnim delima protiv polne slobode, pa i u okviru novih krivičnih dela", kaže Kuburovićeva.

Gde podvući granicu - znaće onaj ko će zakon primenjivati, a, kako kaže ministarka, imali su dovoljno vremena da s e obuče

"Sprovedena je možda najsveobuhvatnija priprema za primenu zakona, kontinuirano policijskih službenika, javnih tužilaca i sudija – oko 1.500 lica. Ne završava se sa ovime obuka, nastavlja se i tokom juna gde se posebna pažnja posvećuje javnotužilačkim i sudijskim pomoćnicima, a od septembra će biti i novi krug obuke koji će se odnositi na probleme koji su se javili u praksi a čiji je cilj ujednačeno postupanje i ujednčana sudska praksa kada je primena ovog zakona u pitanju", zaključila je Nela Kuburović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 31. maj 2017, 13:45) - anonymous [neregistrovani]

zrtve treba da budu zasticene

, ali treba dobro razmisliti kako, da se ne napravi vise stete nego koristi.
Dalje, sta ce se desavati u praksi i kako spreciti manipulacije.

(sreda, 31. maj 2017, 13:01) - anonymous [neregistrovani]

sve navedene promene su pogresne, stetne, kratkovide i EU-prepisivacke

Sve navedene promene su pogresne, stetne, kratkovide i EU-prepisivacke. A rezultat svakovrsnog liberalizma i terora ljudskih prava po svaku cenu je rasturanje tradicionalnog ustrojstva porodice i drustva i njihova potpuna degradacija.
Pojedinac je nominalno zasticen dok svi zajedno tonu...

(sreda, 31. maj 2017, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

kako glup zakon

i sta onda..