Vulin: Mali broj zahteva za azil

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da, kada je broj migranata u pitanju, država vodi računa o interesima i lokalne zajednice i države u celini. Istakao je da nijedno pravo u socijalnoj zaštiti neće biti umanjeno. Vlada Srbije kao svoj prioritet vidi razvoj i zašštitu porodice, rekao je Vulin.

Vulin je rekao da država nijednu lokalnu samoupravu nije opteretila brojem migranata.

"Možete da budete potpuno mirni ukoliko je strah da će neko ovde doći i naseliti se", rekao je Vulin novinarima nakon otvaranja Sajma usluga socijalne zaštite u Subotici.

Navodeći da je broj zahteva za azil izuzetno mali, ministar je istakao i da nije siguran da oni koji zatraže azil zaista to žele ili je njihova želja da kupe vreme da bi ušli u azilnu proceduru i legalizovali boravak u Srbiji, a čim dobiju prvu priliku da je napuste.

Na pitanje da li će prihvatni centar u Subotici biti zatvoren, Vulin je istakao da je to je stvar koja će se procenjivati kako vreme bude odmicalo.

"Sada ima nešto oko 120 do 140 ljudi i uglavnom su to porodice sa decom", rekao je Vulin dodajući da nema razloga ni da se poveća kapacitet, ali ni da se zatvara.

"Nijedno pravo u socijalnoj zaštiti neće biti umanjeno"

Svrha socijalne zaštite je da niko ne bude sam i ne ostane bez pomoći, poručio je ministar Vulin dodajući da je razvoj socijalne zaštite merilo uspešnosti jednog društva.

"Nijedno pravo u socijalnoj zaštiti nije umanjeno i neće biti smanjeno. Narednim zakonskim rešenjima očekujemo da će čak neka biti prošerina", rekao je Vulin dodajući da se radi o zadovoljavanju konkretnih potreba ljudi.

Istakao je i da će se svaki ekonomski oporavak na prvom mestu osetiti najpre kod penzionera, a onda u socijalnoj zaštiti.

Ocenio je da je jedan od problema u korišćenju mera iz socijalne zaštite njeno nepoznavanje.

Vulin je poručio da je suština socijalne zaštite da se bude uz onoga kome je teško, odnosno da se bude na strani onoga ko pati.

Navodeći da su društvo i vreme u kome živimo postali takvi da nas usmeravaju na to da svako brine i misli samo o sebi, da nas tuđe muke i brige ne bole i ne pogađaju, da nam je važno samo kako je nama, a ostalima kako bude, Vulin je ukazao da da nas socijalna zaštita brani od toga.

"Probajte da zamislite društvo bez socijalne zaštite, bez svih vas koji razumete koliko je potrebno pomoći drugom čoveku i videćete koliko bismo se vratili unazad i kako bi civilizacija prestala da postoji", poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, merilo uspešnosti jednog društva jeste razvoj socijalne zaštite i ukoliko je ona uspešno razvijena toliko je i društvo uspešno razvijeno.

Na Sajmu usluga socijalne zaštite predstavilo se više od 60 javnih i privatnih ustanova u sistemu socijalne zaštite, kao i organizacija civilnog društva.

Posetioci sajma imali su priliku da se informišu o svojim pravima u ovoj oblasti i vrstama usluga koje su im dostupne, a u okviru programa održan je i stručni skup "Razvoj usluga u zajednici - zajednički put u budućnost" i Bazar zdravlja.

Sajam usluga socijalne zaštite organizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a do sada su održani sajmovi u novom Sadu i Nišu.

Porodica apsolutni prioritet Vlade  

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, rekao je na otvaranju manifestacije Baby exit da Vlada Srbije ne može da nađe bolji način da promoviše sve ono što je uradila za zaštitu porodice i zaštitu dece nego da bude na mestu gde se okupljaju hiljade porodica, dece i njihovih roditelja.

"Vlada Republike Srbije kao svoj prioritet vidi razvoj i zašštitu porodice. Porodica je osnovna ćelija i osnovni stub naššeg društva. Potrebno je da stvaramo sadržžaje koji ljude čine ponosnim, kako bi imali pouzdanje i sigurnost da će držžava biti tu i sutra i ostvariti bezbednu i sigurnu zajednicu za sigurnost njihove dece", rekao je Vulin na Petrovaradinskoj tvrđavi.

U aprilu mesecu, Vlada Srbije je isplatila 5.480.000.000 dinara za osam davanja iz oblasti socijalne i populacione politike, tako je za 343.755 korisnika dečijeg dodatka isplaćeno oko milijardu dinara.

Za 44.000 porodilja isplaćeno je 2.840.000.000 dinara nadoknade njihovih zarada, 60.575 majki za 62.000 dece dobilo je 585.000.000 dinara roditeljskog dodatka, rekao je Vulin.

Ministar je istakao da država brine o porodicama i podsetio da je svako davanje na vreme, da nije umanjeno, i da može biti i veće kako se privreda bude oporavljala, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

"Stvorena je država koja je politički i ekonomski stabilna, i zato je u stanju da više zarađuje i više zaposli, a mi smo u stanju da se više posvetimo porodici. Danas ovde osećamo radost i zemlju koja se nada, našoj deci smo dali život, a sad treba da im damo i zemlju u kojoj će taj život provesti", zaključio je ministar. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара