Čekaju se konačne ponude za deponiju u Vinči

Grad Beograd objavio je javni poziv za podnošenje konačnih ponuda za realizaciju projekta deponije u Vinči, a ponude će biti otvorene 6. jula 2017. godine.

"Procenjena vrednost kapitalnih investicija je 300 miliona evra", istakao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Cilj je, kako je dodao, da grad Beograd dobije najpouzdanijeg i najkompetentnijeg partnera u ovom poslu, kako bi se rešio ovaj veliki ekološki problem.

"Sam projekat obuhvata remedijaciju i zatvaranje postojeće deponije, iskorišćenje deponijskog gasa za proizvodnju energije, tretmen procednih voda, izgradnju postojenja za tretman komunalnog otpada i proizvodnju toplotne i električne energije, izgradnju postojenja za reciklažu građevinskog otpada i izgradnju deponijskih ćelija po standardima Evropske unije," naveo je gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, rešiće se ne samo višedecenijski ekološki problem deponije u Vinči već će se maksimalno iskoristiti otpad kao resurs, prestati sa deponovanjem otpada i proizvoditi energija koja će biti iskorišćenja i za sistem centralnog grejanja grada Beograda i smanjiti korišćenje fosilnih goriva.

Upravo na ovaj način će se, između ostalog, sprečiti nastajanje požara na deponiji, kao što je to nedavno bio slučaj, rekao je Mali.

Odlukom Skupštine grada Beograda u julu 2015. godine grad Beograd je odlučio da pitanje upravljanja otpada reši kroz javno-privatno partnerstvo na najsavremeniji način i najbezbedniji po životnu sredinu, a koji će pri tome dovesti i do proizvodnje obnovljive toplotne i električne energije.

Nakon sprovedenog postupka priznavanja kvalifikacija u oktobru 2015. godine od 11 prijavljenih kompanija grad Beograd priznao je kvalifikacije za pet kompanija zainteresovanih za javno-privatno partnerstvo za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи