Zapisi za aukciju iz Kuće cveća, molba da se stopira aukcija

Povodom medijskih navoda da će se 3. juna na aukciji u Malagi naći 12 stranica iz Knjige žalosti, koja je u Kući cveća bila otvorena za strane državnike povodom smrti Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije je saopštio da je "zaključak interne istrage da su zapisi ponuđeni na prodaju sadržaj spomen-knjiga koje se čuvaju u Kući cveća".

Iz Muzeja istorije Jugoslavije poručuju da je 22. maja počela interna istraga u vezi sa poreklom pomenutih 12 dokumenata i da se okončala danas.

"Iz tog razloga Muzej se pismenim putem obratio Aukcijskoj kući 'Invaluejbl' sa molbom da se najavljena aukcija stopira i da se Muzeju Jugoslavije pruže dodatne informacije o izgledu predmetnih dokumenata, koje bi bile od pomoći u daljoj istrazi i još čekamo odgovor", piše u saopštenju Muzeja istorije Jugoslavije.

U saopštenju dalje piše da "prema izgledu dokumenata, kako se to može videti na prikazu sajta Aukcijske kuće, odmah se posumnjalo da bi pomenuti listovi mogli biti deo tzv. spomen-knjiga poseta delegacija Kući cveća".

"Uvidom u spomen-knjige utvrđeno je da nedostaju stranice sa pomenutim zapisima. Takođe, pregledani su i skenovi spomen-knjiga napravljeni 2015. godine i utvrđeno je da među njima ne postoje zapisi ponuđeni na aukciji, pa osnovano pretpostavljamo da je izdvajanje zapisa iz njih izvršeno mnogo ranije", piše u saopštenju.

Iz Muzeja istorije Jugoslavije poručuju da se u toj instituciji nalazi "jedna Knjiga žalosti otvorena u Kući cveća, u kojoj su zapisi od 6. do 9. maja 1980. godine, potom deset spomen-knjiga za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća, u kojoj su zapisi delegacija od 1982. do 1996. godine"

"Osnovano se sumnja da su predmetni zapisi pripadali različitim knjigama iz ovog perioda, kada su Kuću cveća posećivale najviše inostrane državne delegacije. Reč je o četiri spomen-knjige za upis delegacija koje su posetile Kuću cveća, u kojoj su zapisi od 1996. do 2015. godine i jedna aktivna spomen-knjiga. Navedene knjige Muzej Jugoslavije je nasledio kao pravni naslednik Memorijalnog centra 'Josip Broz Tito' 1996. godine. Predmetne knjige nisu deo muzejskih zbirki, već predstavljaju dokumentaciju zvaničnih poseta Kući cveća i kao takve se čuvaju na odgovarajući način, u vitrinama koje se zaključavaju", piše u saopštenju.

Prema navodima iz Muzeja istorije Jugoslavije, "pomenute knjige nisu deo muzejske zbirke nisu ni podlegale reviziji. Knjige nisu paginirane, tako da i prilikom njihove digitalizacije 2015. godine nije bilo moguće primetiti da neke stranice nedostaju."

"U vreme postojanja Memorijalnog centra 'Josip Broz Tito' 1982-1996. godine služba protokola je vodila evidenciju o posetama. Knjige su čuvane u Spomen-sobi Kuće cveća, koju su obezbeđivale nadležne službe Gardijske brigade do 1992. godine. Kasnije, obezbeđenje preuzima Muzej istorije Jugoslavije, koji za taj posao poslednjih godina angažuje spoljne izvršioce, licencirane za obavljanje fizičko-tehničke zaštite", navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво