"Prošle godine rasvetljeno 1.113 slučajeva nestale dece"

Nestanak deteta uvek je prioritet za policiju i u svakom od prijavljenih slučajeva policija postupa hitno, ističe državna sekretarka MUP-a Srbije Biljana Popović Ivković. Prošle godine efikasnom intervencijom, policija evidentirala i rasvetlila 1.113 slučajeva nestanaka dece. Iz Fondacije "Tijana Jurić" najavljuju otvaranje registra nestalih do 15 juna. Na novosadskom Trgu slobode kao i širom Srbije obeležen je Međunarodni dan nestale dece, koji se obeležava u znak sećanja na šestogodišnjeg Itana Paca koji je 1979. nestao u Njujorku.

Nestanak deteta je za brigu, čak i kada je reč o onima koji su već bežali od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite. Svi oni, upozoravaju u policiji, mogu da postanu žrtve trgovine ljudima ili zlonamernika. Od početka godine nije malo takve dece.

Biljana Popović Ivković, koja je učestvovala u obeležavanju Međunarodnog dana nestale dece na novosadskom Trgu Slobode, navela je da je tokom prošle godine, brzom i efikasnom intervencijom, policija evidentirala i rasvetlila 1.113 slučajeva nestanaka dece.

"Od ukupnog broja prijavljenih nestanaka najviše je dece i maloletnika koji su pobegli od kuće, iz domova za nezbrinutu decu, škola, prihvatilišta. Razlozi su razni od ljubavnih problema, loših ocena, svađe sa roditeljima i vršnjačke svađe, nasilja u porodici", objasnila je Popović Ivkovićeva.

Na dan nestale dece još se traga za Barbarom Vitez iz Sente. Njeno ime trebalo bi da bude u registru sve nestale dece koji pokreće Fondacija Tijana Jurić.

Igor Jurić iz Fondacije "Tijana Jurić" najavljuje da će ta organizacija pokrenuti registar nestalih do 15 juna. Sve zemlje u okruženju imaju takav registar i iz tog razloga i tu ćemo imati podršku svih insistucija, dodaje Jurić.

Državna sekretarka MUP-a napominje da nijedan nestanak deteta policija ne shvata olako. Ne samo danas, već svakoga dana treba da budemo budni, posvećeni i obazrivi kada su najmlađi u pitanju. I u tome moramo svi da učestvujemo policija, porodica, škola, celokupno društvo", dodaje Biljana Ivković Popović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je navela, otvoreno je za sve incijative koje mogu unaprediti rad policije i doprineti da se postigne veća bezbednost dece.

"Imamo zajednički cilj - da nam deca budu bezbedna. Ukoliko ostvarimo zajedništvo i udruženo se angažujemo postićemo najviši nivo bezbednosti za našu decu", rekla je državna sekretarka.

Potragu za nestalom decom moglo bi poboljšati i uvođenje sistema alramiranja javnosti.

"To je sistem koji postoji u velikom broju zemalja Evrope, a nastao je u Americi ako 'amber alert', kada se prekidaju svi medijski sadržaji, slika deteta se prikazuje svuda kako bi svi mogli da učestvuju u potrazi", navodi Katarina Ivanović iz organizacije za borbu protiv trgovine ljudima "Astra".

Organizacija "Astra" beleži 800 prijava nestale dece, od čega su 33 slučaja i registrovana. Među nestalima najčešće su bili maloletni migranti bez pratnje, deca koja su pobegla od kuće ili koju je oteo jedan od roditelja.

Ivkovićeva je dodala da je MUP ove godine sa Fondacijom "Tijana Jurić" potpisalo sporazum o saradnji kojim se unapređuju procedure postupanja u slučajevima nestale dece, kao i da sa udruženjem "Astra" ima dugogodišnju saradnju.

"Policija je tu da služi građanima, da im bude na usluzi, da brine o njihovoj bezbednosti, da osigura stabilnost države. Tu smo da štitimo decu od svih opasnosti koje ih vrebaju. Tražimo od vas podršku, jer samo zajedno učinićemo da naša zemlja bude mesto bezbrižnog detinjstva naših mališana", zaključila je državna sekretarka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије