Sprečeno rušenje objekta Islamske zajednice u Zemun polju

U Zemun polju je sprečeno rušenje objekta Islamske zajednice nakon protesta stanovnika tog naselja, koji navode da su izgradnju objekta finansirali sami i da neće odustati od borbe.

Hodža Emin Zejnulahu je tim povodom potvrdio da je reč o nelegalno građenom objektu, ali kaže da je to pitanje slobode vere.

Zejnulahu je rekao da je došlo do nerazumevanja između opštinske vlasti i Islamske zajednice, ali da misli da će se postići dogovor.

"Poslednja informacija koja je došla do nas je da se policija povlači i da ćemo muftija i ja biti pozvani od strane nadležnih na razgovor u toku sledeće nedelje da nađemo neko zajedničko rešenje za ovaj objekat, za ove građane, što me veoma raduje", ističe Zejnulahu.

Prema njegovim rečima, reč je o objektu versko-prosvetnog karaktera koji nije komercijalan.

"Već godinama želim da ovaj narod socijalizujem, da budu ravnopravni građani ove zemlje i da ne žive jedni pored drugih, već jedni sa drugima", rekao je Zejnulahu.

Izgradnja objekta je počela pre četiri godine.

"Ono što je sada sporno, što su hteli danas da ruše je prostor za žene. Fizički se mi muslimani odvajamo kada obavljamo molitve, muškarci od žena, i oni su to hteli da ruše. Mi smo predali za ozakonjenje, predali smo za legalizaciju. Mi smo u procesu legalizacije, kao i celo ovo naselje", objašnjava Zejnulahu.

Imam beogradske Bajrakli džamije Mustafa Jusufspahić ističe da ne znaju ko je hteo da ruši džamiju.

"Ko su nadležni još uvek je za nas enigma, ne znamo ni ko je to hteo da nas ruši. Rekli su da će nas obavestiti, to nam je samo rekla gospođa iz zemunske inspekcijske službe", kaže Jusufspahić.

Reis-ul-ulema Sead Nasufović nada se da će se dogovor postići.

"Za jedan dan nam počinje naš sveti mesec ramazan. Nadam se da će i nakon sedam dana za kada je zakazano novo susretanje i novi dogovor povodom izgradnje ove džamije, da će doći do još lepšeg i trajnijeg sporazuma", naglašava Nasufović.

Bacač kugle Asmir Kolašinac došao je da pruži podršku muslimanskoj zajednici.

"Želeo sam da svojim prisustvom izazim protest i negodovanje za ono što su jutros pokušali da urade. Hvala bogu, razum je preovladao i uspeli smo nekako da sačuvamo ovu našu bogomolju", poručuje Kolašinac.

RTS je u Gradskom sekretarijatu za inspekcijske poslove saznao da je rešenje za rušenje izdala Opština Zemun, kao i da će se sudbina objekta, kako je najavljeno, rešavati dogovorima od sledeće nedelje.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво