Beograd proslavio svoju slavu, Spasovdan

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama, Grad Beograd je obeležio svoju slavu – Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Nakon liturgije, uz zvona sa svih gradskih i prigradskih crkava, krenula je svečana litija ulicama grada u kojoj su učestvovali domaćin slave – zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić i predstavnici Grada Beograda, princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Tokom litije, koja je formirana ispred Vaznesenjske crkve, održane su tri molitve: molitva za život i zdravlje Beograđana, molitva za mir i blagostanje i molitva za pomen svima koji su živote dali za očuvanje i slobodu Beograda.

Litija, u kojoj je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, krenula je ulicom Admirala Geprata, a zatim se uputila ka Ulici kralja Milana do Terazija, gde je pročitana prva molitva.

Kolona se zatim kretala Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Patrijaršije i Saborne crkve, gde je čitana druga molitva, a potom se uputila Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije i Dobrinjskom ulicom do porte Vaznesenjske crkve, gde je simbolično zatvoren krug i pročitana treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status prestonice, u čast obnove i napretka.

Starozavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost i predstavlja jedan od deset praznika posvećenih Hristu.

Vaznesenje spada u pokretne praznike, uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali čestitao je slavu svim Beograđanima i poželeo im da budu ponosni na svoj grad.

"Spasovdan je jedan od najznačajnijih praznika koje obeležavamo i zato danas iz našeg grada treba da pošaljemo poruku mira, prijateljstva, razumevanja i tolerancije. Želim vam da današnji dan provedete ponosni što ste deo Beograda i srećni što je on deo vas", navedeno je u čestitki gradonačelnika.

On je dodao da je Beograd grad svih svojih građana, grad otvorenog srca i raširenih ruku.

"Grad na koji možemo biti ponosni i zato danas slavimo Beograd", navodi se u čestitki.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво