Dan slovenske pismenosti obeležen u Matici srpskoj

Dan slovenske pismenosti i dan Svetih Ćirila i Metodija obeležen je u Matici srpskoj, a svečanosti koja je tim povodom upriličena, prisustvovali su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je to ministarstvo zajedno sa ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja pokrenulo inicijativu da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik.

"Inicijativom je predviđeno da Dan slovenske pismenosti bude državni praznik, radni dan, ali državni praznik i da se na taj način Srbija priključi velikoj porodici slovenskih naroda koji iz jasnih i ubedljivih razloga se sećaju velikih dela braće Ćirila i Metodija", rekao je Vukosavljević.

Po njegovim rečima svečanost u Matici srpskoj, kao i događaji koji su tim povodom danas upričeni u Tršiću, Loznici, Beogradu i drugim gradovima širom Srbije, pokazuju koliko se naše društvo vraća starim stazama.

"Tim događajima pokazujemo da se društvo vraća na stare puteve i da počinje da ceni i poštuje svoju tradiciju, tradiciju pismenosti, jezika, pisma, kulture i govora", kazao je Vukosavljević.

On je podsetio da je ministartvo kulture danas, u okviru te akcije, imalo promociju projekta "Negujmo srpski jezik" u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića.

"Mi tim akcijama, pored niza drugih aktivnosti koje realizujemo zajedno sa drugim državnim organima, pokušavamo, i rekao bih da uspevamo u tome, da pitanja jezika, pisma i ukupne kulture govora držimo kao jednu od bitnih tema ovog društva", rekao je Vukosavljević i dodao da je zadatak države i svih ustanova kulture da se sa velikom brigom odnose prema ćiriličnom pismu i prema srpskom jeziku.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da Dan slovenske pismenosti treba da bude dan koji će se u Srbiji praznovati.

"Mi smo Sloveni, narod slova, mi smo narod jezika, mi smo našeg pisma i mi smo narod koji se nedovoljno uporno bori i zalaže za očuvanje svog jezika i svog pisma", rekao je Vulin.

On je napomenuo da je naše pismo naš identitet i da je to prilika da ga potvrdimo i prenesemo mlađim generacijama.

"Važno je da u vremenu globalnog razumevanja, vrlo često i globalnog nerazumevanja, prenesemo poruku da pišemo, kao jedan od retkih naroda, sa dva pisma, ali da je ćirilično pismo baš to koje određuje naš kulturni i istorijskiidentitet", kazao je Vulin.

Po njegovim rečima ovo je prilika da pokažemo da se vraćamo sebi, da se vraćamo svojim korenima i da to vraćanje, kakoje istakao, nije nikakva regresija, već naprotiv, naš zalog za budućnost.

"Mi želimo da budemo deo velike evropske porodice naroda, ali kako bismo to mogli da budemo ako ne budemo mogli da im prenesemo svoj jezik, svoje pismo, svoju istoriju, svoj identitet", kazao je Vulin i dodao da je ovo prilika da svi zajedno, ministarstvo kulture, ministarstvo rada sa Vladom Srbije podrži inicijativu za uvođenjem Dana slovenske pismenosti kao dana kada će deca u školama učiti na kojim vrednostima je zasnovano postojanje njihovog naroda i zašto treba da budu ponosni na one koji su živeli pre njih.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da Matica srpska od 2012. godine redovno obeležava Dan slovenske pismenosti i dan Svetih Ćirila i Metodija.

"Odlučili smo da obeležavamo taj trenutak kada su svi Sloveni stupili u svojevrsnu kulturnu revoluciju. Time što su Ćirilo i Metodije standardizovali jezik slovena, dali im prvu azbuku, počeli da razvijaju književnost na slovenskom jeziku, crkvenoslovenski je tada postao četvrti bogoslužbeni jezik u hrišćanstvu", rekao je Stanić i dodao da je to veliki događaj koji je predstavljao temelj za budući razvoj srpske kulture.

U okviru svečanosti u Matici srpskoj predavanje na temu "Svakodnevna pismenost u kraljevstvu srpske zemlje i pomorske" održao je Đorđe Bubalo, a u umetničkom delu programa učestvovali su Isidora Popović i hor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се