"Pokreni se za nauku" – dodeljene stipendije mladim naučnicima

Od naučnika se obično očekuje čudo - da sa što manje para postignu što više. Na jednom konkursu oni mogu da dobiju novac da započnu ili završe svoje projekte. U okviru nacionalnog projekta "Pokreni se za nauku" drugu godinu za redom dodeljeno je osam stipendija i grantova u vrednosti od po 600 hiljada dinara mladim naučnicima u oblastima obnovljivih izvora energije, očuvanja životne sredine i socio-ekonomske održivosti.

Mladi naučnici istražuju solarne ćelije, obnovljive izvore energije, kako da se smanji upotreba pesticida u poljoprivredi. Najmlađa dobitnica stipendije ima tek 30 godina.

"Mi smo jedna mala država na svetskoj sceni nauke, kada dobijete jedno ovakvo priznanje u okviru svog malog mesta kao što je Srbija znači da to što ste do sada radili je bilo kvalitetno i daje vam podstrek da se još više trudite", kaže istraživač saradnik u Inovacionom centru Tehnološko-metalurškog fakulteta Anđelika Bjelajac.

"Prošlogodišnja stipendija mi je mnogo pomogla da se moj eksperiment razvije i da i dalje traje, jer sam od tog novca uspela da opremim jedan mali deo laboratorije", kaže Ana Đorđević sa Instituta za biološka istraživanja.

Sličnu priliku kroz grantove ove godine imaju i Hemijski fakultet, Institut za onkologiju, ali i studenti Političkih nauka i Filozofije. Oni su se zapitali da li je grupa pametnija od svog najpametnijeg člana, ali i kako da pomognu prirodnim fenomenima da opstanu u uslovima klimatskih promena.

"Zapravo nama će ovaj grant pomoći da se projekat uspostavi, on još nije počeo, a prema našim saznanjima to još niko ne radi. Mi imamo ideju da pratimo eroziju na području Đavolje varoši i da vidimo u kojoj su vezi sa klimatskim uslovima", kaže Dragana Đurić, docent na Rudarsko-geološkom fakultetu.

Da se nešto prvi put pokrene naučnicima treba pomoć privrednika. Konkurs "Pokreni se za nauku" drugi put pomaže kompanija "Filip Moris".

"Pomažemo i eksterne programe baš kako bismo pomogli mladim naučnicima da ostanu u svojoj zemlji, da se tu bave naukom, da tu razvijaju svoje naučne karijere kako bi pomogli razvoj društva", kaže Jelena Preradović Stevanović iz kompanije "Filip Moris".

Petočlana komisija univerzitetskih profesora imala je mnogo posla. Ove godine za stipendije od 600 hiljada dinara takmičilo se 87 naučnika i timova. Njih osmoro dobilo je finansijsku podršku da svoje projekte privede kraju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво