Za podsticanje rađanja opštinama u Srbiji 130 miliona dinara

Posle demografski crne 2016. godine, prvi podaci iz ove, bar kada je reč o natalitetu u 19 gradova, ohrabruju. Pored određenih pronatalnih mera koje već preduzimaju lokalne samouprave, u narednom periodu uslediće i podrška države. Raspisan je javni poziv za učešće u pilot-projektu za razvoj populacione politike. Za podršku izabranim opštinama obezbeđeno je 130 miliona dinara.

Plač beba u Srbiji čuje se češće nego prošle godine. Naime, za prva dva meseca rođena je 1.101 beba više nego lane. Samo neka od novorođenčadi došla su na svet i zahvaljujući podsticajnim merama.

"Naša lokalna samouprava finansira proces vantelesne oplodnje bez obzira na broj prethodno i ono što je novo finansira dva pokušaja vantelesne oplodnje", kaže šef Službe dečje zaštite iz Pirota Nadica Adamović.

Najveći porast beleže Beograd i Niš, ali i Novi Pazar, Novi Sad, Pančevo, Subotica. Manje je beba u Vršcu, Jagodini, Smederevu, Užicu, Kikindi, Šapcu, i posebno Kraljevu.

Zoran Petrović, ginekolog pančevačke bolnice, kaže da sve to zavisi od mnogo stvari, želje za rađanjem ali i ekonomske situacije.

Jedna majka kaže da se porodila pre nekoliko dana carskim rezom, drugo dete još ne planira, dok druga majka smatra da majkama treba omogućiti da rade i pre i posle porođaja, alo niko ne želi da ih zaposli.

Sve te želje lokalne samouprave treba da popišu, razrade i predlože ministarstvu ako žele da dobiju podsticajna sredstva. Pravo na deo predviđenog novca imaće oni koji su populacionu politiku prepoznali kao jednu od ključnih tema. Javni poziv otvoren je do 29. maja. Pošto svaki deo Srbije ima određene specifičnosti, ideja je da iz svakog regiona bude izabrana najmanje jedna opština.

"Smisao onoga što mi treba da uradimo jeste i da rešimo normativu, da donesemo određene zakonske i podzakonska akta koja će stimulisati populacionu politiku, a bez pilot-projekta mislim da bi to bio bačen novac. Hoćemo da vidimo specifičnosti u regionu, onda da lokalna samouprava pravi prioritete, a da im država pomaže, nije samo novac taj koji treba da stimuliše sve to", kaže ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku i demografiju Slavica Đukić Dejanović.

Od 26 gradova u Republici, u čak 19 je rođeno više beba nego prošle godine. Nedovoljno za zaključke, ali dovoljno da ohrabri. Pogotovu posle 2016, koja će ostati zapamćena kao demografski crna godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво