Tri predmeta za petake po novom programu

Predmeti informatika i računarstvo, tehnika i tehnologija, fizičko i zdravstveno vaspitanje će se od naredne školske godine odvijati po novim programima, dok će se ostali predmeti po novim programima izučavati od školske 2018/2019. godine.

Nacionalni prosvetni savet usvojio je programe za matematiku, srpski jezik, geografiju, istoriju, likovno, građansko vaspitanje, dva strana jezika, ali će ti programi početi da se primenjuju u školama, u školskoj 2018/19. godini.

NPS nije usvojio program za 5. razred iz biologije, ali ga nije ni odbio, već se o njemu nisu izjašnjavali, zbog pojedinih zamerki koje su imali članovi tog saveta.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković pojasnila je da će udžbenici za te predmete, po novom programu, biti štampani za školsku 2019/20 godinu.

"Sačekaćemo da se završi ciklus. Škole su birale udžbenike prošle godine, a to znači da se ciklus od tri godine završava školske 2018/19. godine", pojasnila je Nedeljkovićeva.

Dodala je da će u međuvremenu da se radi obuka nastavnika, te će obuka nastavnika iz informatike, fizičkog i tehnike i tehnologije, početi da se radi već tokom leta.

Kako je objasnila, da bi se radila obuka nastavnika, neophodno je da postoje usvojeni programi za predmete, te je zbog toga bilo važno da ih Nacionalni prosvetni savet usvoji na današnjoj sednici.

Za 23 člana NPS-a, koji broji ukupno 43 člana, 25. maja ističe mandat, što znači da taj savet, u narednom periodu neće imati kvorum, te neće moći ni da zaseda, niti da donosi odluke.

Inače, članove NPS-a bira Narodna skupština.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво