Kako do besplatnog putnog osiguranja

Ako nameravate da putujete na godišnji odmor u inostranstvo potrebno je da obezbedite zdravstveno osiguranje. Taj se posao obavlja brzo u nekoj agenciji za osiguranje, dovoljno je da kod sebe imate pasoš i novac. Novac biste mogli da uštedite jer građanima Srbije posebno putno osiguranje za većinu evropskih zemalja ne treba.

Dve vesti za sve koji ovih dana pakuju kofere: Dobra je da Srbija ima potpisan sporazum sa 20 zemalja u kojima se može besplatno koristiti zdravstveno osiguranje; loša je da se jedino u Poljskoj i Velikoj Britaniji može samo sa pasošem kod državnog lekara. Za sve ostale zemlje neophodna je dvojezična potvrda o osiguranju. A dobijanje te potvrde traje.

Da biste dobili potvrdu o besplatnom osiguranju u inostranstvu prva adresa na koju treba da se obratite je dom zdravlja. Ali ovde procedura tek počinje, jer sa ovim jednim papirom odlazite na pregled kod izabranog lekara. 

A lekar će više pregledati zdravstveni karton nego vas.

"On izvuče vaše bolesti ako bolujete, onda idu hronične bolesti ako bolujete, a onda bolesti od kojih ste bolovali u zadnjih 12 meseci. Plus zbog stomatoloških problema, nosite karton na uvid stomatologu gde se upisuje stanje vaših zuba", kaže dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula.

I tu nije kraj. Sa popunjenim obrascem i knjižicom idete pred komisiju RFZO-a. Procedura je složena zbog zloupotreba polisa. Fond je prošle godine izdao 26.000 putnih osiguranja.

Dušan Uzelac iz "Kamatice" kaže da je to, na nivou prosečne porodice koja letuje, na primer, u Grčkoj, 5.000 do 6.000 dinara.

"Trebalo bi pojačati pritisak na te procedure koje treba da budu jednostavnije", rekao je Uzelac.

"RFZO je, kao i Zavod za socijalno osiguranje, inicirao nekoliko puta promenu procedure izdavanja dvojezične potvrde, ali kako Zakon o zdravstvenom osiguranju predlaže resorno Ministarstvo, nadamo se da će nakon naredne izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju procedura biti lakša i brža za naše osiguranike", kaže v. d. direktora RFZO-a dr Verica Lazić.

A dok se to ne dogodi, građanima je zbog nedostatka vremena i dalje jednostavnije da kupe osiguranje, jer da bi ga obezbedili besplatno – potreban im je još jedan mini-godišnji odmor.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво