Inicijativa za izbor Miloša Jankovića za ombudsmana

Kuća ljudskih prava i više od 60 organizacija civilog društva uputila je Narodnoj skupštini Srbije, nadležnim odborima i šefovima poslaničkih grupa inicijativu za izbor Miloša Jankovića na funkciju Zaštitnika građana.

Doskorašnji Zaštitnik građana Saša Janković je, zbog odluke da se kandiduje za predsednika Republike, 7. februara podneo Narodnoj skupštini Srbije ostavku na tu funkciju i kao vršioca funkcije imenovao svog dugogodišnjeg zamenika Miloša Jankovića, podseća se u saopštenju iz Kuće ljudskih prava.

Podseća se da je parlament konstatovao ostavku Saše Jankovića 21. aprila ove godine čime je počeo da teče šestomesečni rok u kom je obavezna da izabere novog Zaštitnika građana.

"Svesni značaja nezavisnih institucija u demokratskom društvu, ističemo važnost pravovremenog i adekvatnog izbora novog zaštitnika građana. Miloš Janković, nekadašnji advokat i direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, ima potrebno višedecenijsko iskustvo u oblasti zaštite ljudskih prava, lični i profesionalni kredibilitet, kao i poznavanje svrhe i funkcionisanja institucije Zaštitnika građana", navodi se u saopštenju.

"Posebno imajući u vidu, dodaje se, da je Miloš Janković kao zamenik zaštitnika građana učestvovao u izgradnji ove institucije u ono šta je ona danas, kredibilna i nezavisna i kao takva prepoznata među građanima Srbije, ali u međunarodnim okvirima, jasno je da bi izbor Miloša Jankovića na mesto ombudsmana obezbedio održanje kvalitetnog rada, kao i ostvarivanje visokih očekivanja građana od ove institucije", zaključuje se u saopštenju,

broj komentara 0 pošalji komentar