Edukacijom stanovništva protiv požara

Najveći broj poljskih i šumskih požara nastaje ljudskom nepažnjom. Upravo to je razlog što Sektor za vanredne situacije, preko svojih odeljenja na teritoriji cele Srbije, sa pojačanom pažnjom prati situaciju na terenu, ali i sprovodi preventivnu edukaciju stanovništva.

Najkritičniji period posle otapanja snega, kada ima onih koji pre bujanja vegetacije pale strnjišta pred poljoprivredne radove, na terenu koji pokriva Odeljenje za vanredne situacije Kraljeva prošao je ove godine bez većih požara na otvorenom.

Tome je doprinela i povećana vlažnost zemljišta, ali i sve prisutnija svest poljoprivrednika o opasnosti, ali i štetnosti paljenja sasušenih ostataka na oranicama.

Kako međutim još uvek ima onih koji olako shvataju opasnost od paljenja vatre na otvorenom prostoru, to je ovdašnje Odeljenje za vanredne situacije pojačalo edukaciju stanovništva pre početka letnjeg - sledećeg kritičnog perioda za izbijanje požara.

"Mi smo uz Poljoprivrednu stručnu službu Kraljeva, grad Kraljevo i Raški okrug, odštampali flajere i na taj način edukujemo stanovništvo", navodi Radoica Kočović, Načelnik odeljenja za vanredne situacije Kraljevo.

Uz prevenciju, uticaj na smanjenje broja požara u kritičnim periodima, ima i povećan broj kazni koje su protekle godine bile izrečene onima za koje je utvrđeno da su nemarom izazvali požare.

"Nažalost morali smo da pribegnemo i podnošenju prekršajnih prijava. Mi smo samo u ovom periodu koji je kritičan prošle godine podneli preko 30 krivičnih prijava za našu zonu odgovornosti i mogu vam reći da to ima odgovarajućeg efekta i uspeha kod građana", objašnjava Kočović.

Kako bi efekti bili još veći, pred leto kada je zbog visokih temperatura uvek povećan broj požara na otvorenom, sva odeljenja Sektora za vanredne situacije u Srbiji pojačavaju preventivno delovanje na terenu, pri čemu ogromnu pomoć očekuju i od svih medija putem kojih bi se ukazalo na sve opasnosti koje paljenje vatre u prirodi može prouzrokovati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво