Medijska udruženja: Skandalozna odluka "Politike" da objavi Martićev tekst

Novinarska i medijska udruženja i organizacije saopštila su da su šokirani odlukom uredništva lista "Politika" da objavi pismo bivšeg urednika "Politike ekspres" Đorđa Martića "Ćuruvija, Račak i Gordić".

Politika je u petak objavila pismo Đorđa Martića, koji je 6. aprila 1999, pet dana pre ubistva novinara Slavka Ćuruvije, objavio "tekst poternicu" za glavnim urednikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina "Ćuruvija dočekao bombe" Miroslava Markovića, koji je iste večeri pročitan i u Dnevniku RTS-a, navodi se u saopštenju novinarskih udruženja.

Tekst, koji je lažno predstavio Ćuruviju kao jednog od onih koju su prizivali bombardovanje SR Jugoslavije, završava se zloslutnim rečima: "A ako su se nadali da će njihova izdaja biti zaboravljena, uzalud su se nadali".

"Prekjučerašnji tekst u Politici na mnogo načina ponavlja surovost i nemoralnost svog prethodnika iz 1999. godine", navodi se u saopštenju Fondacije "Slavko Ćuruvija", Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacija medija i Asocijacije onlajn medija.

U saopštenju se dodaje da se Martić i sada, 18 godina kasnije, ruga ubijenom novinaru, cinično tvrdeći kako je on "svojom saglasnošću da se tekst objavi" - "praktično pozvao Ćuruviju da sve to demantuje i da mu se lepo, kako i dolikuje – izvinimo". Ćuruvija je, kaže Martić, odbio da demantuje, tako da - "pametnom dovoljno".

"Nastavljajući u tonu oslobođenom bilo kakvog stida, on kaže i: 'uvek (bih) pustio tekst protiv bombardovanja svoje zemlje. I tu mi je savest mirna'", prenela su novinarska i medijska udruženja i organizacije.

Dodaje se i da Martić tvrdi i kako je Ćuruvija (a ne Zoran Đinđić) u to vreme bio vodeći kritičar režima Slobodana Miloševića, kao i da je Ćuruvija ugrožavao Đinđićevo liderstvo, dok za Miloševićev režim nije bio opasan, insinuirajući da iza ubistva stoji upravo - Zoran Đinđić.

"Sa dubokim žaljenjem konstatujemo da, dajući prostor somnabulnim Martićevim konstrukcijama, Politika ni na koji način nije doprinela informisanju javnosti, već upravo suprotno njegovoj besramnoj kontaminaciji i vređanju uspomene na ubijenog novinara.", navodi se u saopštenju.

Objavljivanje pisma Đorđa Martića juče je osudilo i Udruženje novinara Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 21. maj 2017, 19:21) - Патриот [neregistrovani]

Ко суди?

Колико ми је познато удружење новинара није ни тужилаштво ни судство. Постоје институције у овој земљи које су задужене да провере да ли је нешто истина. До душе те институције су нам јако траљаве, али ипак постоје. Ако нешто имају удружења новинара нека се обрате надлежнима да се открије права истина о томе што пише у том Мартићевом писму, нека му не суде новинари, него судије. Они нека утврде да ли је у праву Мартић или напада недужне.