Sve više transplantacija u Srbiji

U Srbiji se povećava broj transplantacija. Poređena radi, tokom cele prošle godine dobijeno je 14 saglasnosti porodica u najtežem trenutku kada su se životi njihovih najmilijih gasili, a ove godine, već su bile 23 saglasnosti. Zahvaljujući humanoj odluci tih porodica, spaseno je i produženo mnogo života, presađeno je 38 bubrega, 14 jetri, i četiri srca.

Dragana Florić, iz Bora kaže da je majka dvoje dece, i da je presrećna što je dobila novi život.

Njoj je transplantacija jetre u "Urgentnom centru" urađena pre sedam dana. I na Vojnomedicinskoj akademiji oporavljaju se pacijenti koji su nedavno otpočeli nove živote. U toj ustanovi urađena je prva transplantacija jetre u ovoj godini, a presađena su i dva bubrega.

"Ja sam na hemodijalizi, zahvaljujući porodici donora koja je shvatila šta znači spasiti jedan život, dobio sam njihovom saglasnošću bubreg, i sad se osećam kao nov čovek", kaže Esad Beširović iz Niša.

"Godinu i po dana sam na dijalizi, kada je stigao poziv, obradovao sam se, to je bilo uveče u pola 11, odmah sam se organizovao, dosad na VMA, za sada je uspešno sve", kaže Nebojša Đorović iz Niša.

Deno Slavković iz Kraljeva kaže – pozvali su ga da su našli našli donora i zahvaljuje se što su mu produžili život.

Doktor Ivo Udovičić, sa Anestezije i reanimacija VMA, kaže da pacijenti ostaju do sedam dana dok se ne pridruže svojoj porodici.

Kada se jedan život ugasio, zahvaljujući saglasnosti porodice produžena su tri života. Donor je imao 60 godina.

"Tokom razgovora sa porodicom, sa suprugom i njegove tri ćerke mi smo dobili uveravanje da je on zaživtno izrazio želju, iako nije imao karticu, tako da porodici i pored teške sitaacije, pucanja aneurizme, nije bilo teško da ispoštuju želju da njegovi organi žive u telima građana i pomognu u ostvarivanju njihovih snova", kaže koordinator za transplantaciju VMA dr Đoko Maksić.

Doktorka Nataša Petrović sa Urgentnog centra kaže da je važno da javnost vidi da to nisu brojke, da su to životi ljudi, da su to  nečija deca.

"Velika je stvar ako vas već zadesi muka i tako nešto, omogućiti radost nekim drugim porodicama", kaže Petrovićeva.

Posle intervencije, svi pacijenti koji su dobili nove organe uspešno se opravaljaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво