Đorđević u Belorusiji o unapređenju saradnje

Ministar odbrane Zoran Đorđević, koji boravi u službenoj poseti Republici Belorusiji, razgovarao je u Minsku o unapređenju vojne saradnje sa ministrom odbrane Belorusije general-potpukovnikom Andrejem Aleksejevičem Ravkovim.

Dvojica ministara razgovarali su posebno o unapređenju saradnje u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj oblasti i podržali mogućnost saradnje kompanija odbrambenih industrija kao i zajednički nastup u izvozu naoružanja i vojne opreme i tehnologija na treća tržišta.

Đorđević i Ravkov konstatovali su da je potpisivanje Sporazuma o vojnotehničkoj saradnji između dve vlade stvorilo formalno-pravni okvir za dalju konkretizaciju saradnje odbrambenih industrija, a pre svega za formiranje i rad Zajedničke komisije za vojnotehničku saradnju.

Ministar Đorđević je naglasio da Srbija, u skladu sa svojom politikom vojne neutralnosti, sa NATO ostvaruje saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir baš kao i Belorusija, bez aspiracija za punopravnim članstvom, ali da istovremeno nastoji da unapredi partnerske odnose i sa članicama ODKB, a posebno sa Belorusijom i Rusijom.

Sa željom da saradnja bude podignuta na viši nivo, Srbija uzima aktivno učešće u vežbi "Neraskidivo bratstvo 2017" koja će biti održana u Kazahstanu, potvrdio je Đorđević.

On je i zahvalio na principijelnoj podršci Belorusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i našim naporima da političkim sredstvima rešimo sva otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

O operacionalizaciji vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje bilo je reči i na sastanku sa predstavnicima Državnog vojno-industrijskog komiteta Belorusije.

Imajući u vidu razvijene remontne kapacitete za održavanje sredstava naoružanja i vojne opreme ruskog porekla, kao i kapacitete za proizvodnju naoružanja i vojne opreme, ministar Đorđević je istakao da je Belorusija za nas perspektivan i važan partner u toj oblasti, navodi se u saospštenju.

Ministar odbrane Zoran Đorđević prisustvovao je i otvaranju sajma naoružanja i vojne opreme "MILEKS 2017" i obišao postavke sajma.

broj komentara 0 pošalji komentar