Registracija, broj sedišta i pojaseva u vozilu

Prema novim pravilima, više se neće tolerisati vozila koja su registrovana za više putnika nego što imaju sedišta i pojaseva, pa će vozači morati da plate taksu. Ovih dana stigao je spisak od 30-ak automobila za koje se neće primenjivati to pravilo.

Ako je u saobraćajnoj dozvoli upisano pet putnika, a postoje samo četiri pojasa, po novim pravilima možete dodati još jedan pojas. Takođe, ako je vaše vozilo na spisku Agencije za bezbednost saobraćaja možete obaviti tehnički pregled bez promene dokumenata za koje treba izdvojiti oko 100 evra. Problem je nastao prilikom kupovine polovnih vozila iz inostranstva, čija dokumentacija ne odgovara stvarnoj situaciji.

"Ako u saobraćajnoj dozvoli piše da ima pet sedišta a četiri pojasa, mi smo dužni da vozilo uputimo na ispitivanje ili da pogledamo spisak koji nam je posalo MUP na kome piše da li su ta sedišta uopšte homologovana za četiri", kaže Boris Borović iz tehničkog pregelda "10 plus". 

U međuvremenu, zbog pritiska vlasnika koji nisu mogli da registruju vozilo, stigao je i spisak automobila koji ne podležu promeni papira. To su većinom "kupe" vozila proizvedena od 2000. do 2017. renomiranih proizvođača.

Tako se na spisku našao i "porše panamera", "pežo RCZ", Mercedesovi "kupei" "sitroen c pluriel", kupe vozila "Opela", "folkasvagen buba", "ford ka", ford puma", "fijat 500", "sitroen c1 i c2", "seat aroza", a spisak nije konačan. Oni koji nisu na spisku, počeli su sami da traže rešenja – da ugrađuju pojaseve na zadnja sedišta.

Boris Antić sa Saobraćajnog fakulteta kaže da naknadna ugradnja pojaseva može biti dobra samo ako je urađena u ovlašćenom servisu koji je praktično atestiran i ovlašćen da radi takve prepravke. 

"Nestručna ugradnja sigurnosnih pojaseva, odnosno pojaseva koji možda nisu odgovarajući za taj tip vozila može dovesti do ozbiljnih posledica kao i kada pojas nije u upotrebi", rekao je Antić.

Nadležni u Minstarstvu saobraćaja i stručna javnost kažu da građani koji su registrovali vozila na pet sedišta a imaju četiri pojasa nisu pogrešili.

Greška je u onima koji su prihvatili ta dokumenta bez provere tako da niko neće biti izložen naknadnim troškovima. Oni koji imaju problem treba da se obrate Agenciji za bezbednost saobraćaja i MUP-u koji treba da isprave grešku.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво