Kruševački "sivi dom" stvara buduće poljoprivrednike

Osim što pohađaju nastavu u školi, štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, tokom izdržavanja kazne, stiču kvalifikacije za razna zanimanja. Jedan broj njih radi na poljoprivrednoj ekonomiji, koja osim zavidnog stočnog fonda ima i veliku površinu pod ratarskim i povrtarskim kulturama.

Za stočni fond od 28 krava i čak 460 svinja i prasadi, hranu pripremaju sami u mešaonici. Plasteničkom proizvodnjom na 45 ari, obezbeđuju godišnje dve povrtarske berbe. Na ekonomiji Vaspitno-popravnog doma rade uglavnom deca sa sela i to dobrovoljno.

"Ja sam dete iz Vojvodine. Volim da se bavim poljoprivredom i posla ima u selu, ali nema radnika", kaže šesnaestogodišnji M. R. 

V. P., star 19 godina, ističe da je znao samo da bere grožđe.

"Ovde sam baš dosta naučio o poljoprivredi i baviću se poljoprivredom napolju", dodaje V. P.

Nedavno su, kažu štićenici, iskrčili još sedam i po hektara šume, tako da se sada ovo ozbiljno poljoprivredno gazdinstvo prostire na blizu 20 hektara. 

"Naglasio bih i da se mi ovde bavimo biodinamičkom proizvodnjom. Nama je i zakonom zabranjena upotreba hemijskih sredstava zbog dece. Nastojaćemo da se bavimo proizvodnjom vrhunskih priplodnih junica, sada imamo telad", kaže šef ekonomije Radoje Lakićević.

Upravnik Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu Ivan Mijailović kaže da se svi ti proizvodi u najvećoj meri koriste za ishranu štićenika i pored onog osnovnog dobra gde se oni obučavaju za gajenje svih tih životinja i namirnica.

"Efekat jeste ona ušteda u budžetu koju mi postižemo", objašnjava Mijailović. 

Dobit ostvarena uštedom ili prodajom usmerava se u poboljšanje životnih uslova štićenika. Tako "sivi dom" iz istoimene televizijske serije i filma lagano menja boju u zeleno. Zbog poljoprivrednog gazdinstva ali i uređenog kruga, sa dekorativnim parkom i najlepšim parternim travnjakom u Kruševcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи