Direktor Centra za promociju nauke pred razrešenjem zbog Darvina

Procedura za smenjivanje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića pokrenuta je danas zbog pisma kojim je on reagovao na nedavnu "peticiju protiv Darvina" i zatražio adekvatan odgovor Ministarstva prosvete i nauke Srbije.

Đorđević je agenciji Beta rekao da su odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana dva nova člana Upravnog odbora Centra, koji su "najbliži saradnici ministra Mladena Šarčevića".

Istovremeno, povodom debate o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije, Đorđević je pismom objavljenim u listu Politika, zatražio zaštitu nauke od takvih inicijativa. 

"Shvativši to kao čin neposlušnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razrešenje, otvoreno navodeći u predlogu o tome da je on motivisan pismom", rekao je Đorđević.

Na današnjoj sednici je prihvaćen predlog za njegovo smenjivanje, sa tri glasa "za" i dva glasa "protiv".

Za predlog su glasali predsednik Upravnog odbora Centra Bogoljub Zečević i dva člana - posebni savetnik ministra Marko Popadić i pomoćnik ministra Aleksandar Pajić.

Protiv tog predloga glasali su članovi iz reda zaposlenih, Ivan Umeljić i Slobodan Bubnjević.

U Predlogu se navodi da je "uvidom u zvaničnu internet stranicu Centra za promociju nauke, kao i u izdanje dnevnih novina 'Politika' od 9. maja 2017. godine, utvrđeno da je gospodin Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra i uputio otvoreno pismo ministru nauke, prosvete i tehnološkog razvoja gospodinu Mladenu Šarčeviću".

Po proceduri, ministar mora dati saglasnost na predlog o smenjivanju, rekao je Đorđević i dodao da se "nada da će se u Ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво