Subotički osnovci dobili robote za učenje programiranja

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić uručila je predstavnicima subotičkih škola "Ivan Goran Kovačić" i "Kizur Ištvan" setove robota za učenje programiranja, a za učenike je održana i interaktivna prezentacija o bezbednosti na internetu i radionica robotike. 

"Internet je sjajno mesto i za zabavu i za učenje, ali u virtuelnom svetu morate da budete pažljivi isto kao i u stvarnom svetu, da budete aktivni ali i svesni opasnosti", poručila je Matićeva subotičkim osnovcima kojima je predstavljen program kampanje "IT karavan 02" u kulturnom centru "Nepker". 

Ona je podsetila na aktuelne pretnje na internetu, na igru "plavi kit", ali i druge "igre izazova", kao i na sajber napad "wannacrypt", upozorivši decu da je neophodno da zaštite i svoje računare, ali prvenstveno sebe, svoju porodicu i prijatelje. 

"Ne komunicirajte sa nepoznatima, ne ostavljajte svoje lične podatke onlajn i razgovarajte sa roditeljima i nastavnicima o onome što vam se dešava na internetu", poručila je Matićeva i pozvala decu da se za sva pitanja i savete obrate kontakt centru Ministarstva na broj telefona 19833, na koji mogu i da prijave zlostavljanje ili uznemiravanje na internetu. 

Đacima se obratio i Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić", koji je istakao značaj saradnje sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija u borbi za zaštitu dece na internetu. 

On je naveo da je Fondacija, uz podršku Ministarstva realizovala projekat "Bezbednost na internetu, bezbednost u životu", koji je imao 40 edukativnih radionica za učenike viših razreda osnovnih škola o pravilnom korišćenju interneta, bezbednosti i mogućim zloupotrebama dece na internetu. 

Kampanja Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija "IT karavan" pokrenuta je 2016, a ove godine traje od 12. aprila do 25. maja u gradovima: Novi Pazar, Pirot, Niš, Zaječar, Kraljevo, Užice, Čačak, Valjevo, Kragujevac, Subotica, Novi Sad, Pančevo i Sombor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи