Zašto sudski procesi zastarevaju i ko je za to odgovoran?

Srpske sudije u prethodnoj godini rešile su skoro tri miliona predmeta. Završeno je milion predmeta starijih od dve godine, među njima i najduži proces vođen pred srpskim sudovima koji je trajao 36 godina. Mnogi slučajevi se, međutim, završe oslobađajućom presudom, zbog zastarelosti.

Zastara je reč koja se često upotrebljava kada se govori postupcima u srpskom pravosuđu. Prošlo je tačno 10 godina od kada je Darko Šarić priložio lažna dokumenta na osnovu kojih su mu hrvatski organi izdali pasoš. Tako za jedno od tri dela falsifikovanja dokumenata, Šarić neće odgovarati, potvrdio je za RTS njegov advokat.

Pre dve godine, Stanko Subotić Cane oslobođen je optužbi za šverc cigareta 1995. i 1996. godine. Slučaj zastareo. Isti povod za oslobađajuću presudu i godinu ranije u slučaju Sretena Jocića i bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa, koji je, prema optužnici, iznosio državni novac na Kipar. Zastarelost krivičnog gonjenja Jezdimira Vasiljevića.

Zastara i u slučaju Mire Marković i Marka Marka Miloševića. Prošle godine, zastareo je i postupak izvlaženja novca iz "Mobtela".

Zbog apsolutne zastarelosti oslobođeni su i lekari u slučaju "Decedra", ali i vladika Pahomije za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka.

Neefikasno vođenje postupka sa jedne i zloupotreba prava na odbranu sa druge strane. To je najčešći mehanizam za odugovlačenje procesa, kažu pravnici.

"Zatrpavanje suda velikom dokumentacijom, zahtevanje izuzeća sudija ili tužioca u postupku koje nije osnovano, nemamo rok koliko bi istraga trebalo da traje pa neke istrage traju godinama", kaže Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Tužioci ne vide razlog za kritike da se postupci namerno odugovlače. Dugotrajno vođenje krivičnih procesa, priznaju, jeste problem. 

"Ono što je hronični problem srpskog pravosuđa, prvenstveno tužilaštva jeste to da mi nemamo dovoljno kapaciteta u smislu broja zamenika javnih tužilaca s obzirom da smo preuzeli obavezu tužilačke istrage, a da u međuvremenu nismo dobili značajno povećanje broja ljudi", kaže Svetlana Nenadić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Prema njenim rečima, problema ima i u vezi sa Zakonikom o krivičnom postupu u delu gde tužilac ne može na efikasan način da rukovodi radom policije.

A, to što je javnost ponekad razočarana ishodom predmeta, Tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić pripisuje zaključivanju na osnovu netačnih informacija koje mogu da pročitaju ili vide u pojedinim medijima. Poručuje da ni njegove kolege u Tužilaštvu, ni on - ne reaguju na pritiske.

"Naravno da svi pritisci i preko medija i pritisci javnosti imaju odjeka i u Tužilaštvu, ali mi se na njih ne osvrćemo, nego radimo svoj posao i taj predmet vodimo do kraja", kaže Nenadić.

Evropska sudska praksa poznaje i mehanizam da se odugovlačenje spreči - spisak predmeta i alarm kada su pred zastarom. u Srbiji nema ni spiska ni alarma. Da ima, među mnogim, predmetima, zvonio bi, na primer, i za paljenje američke ambasade 2008. godine. Taj slučaj zastareva početkom 2018. godine.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 18. maj 2017, 09:09) - anonymous [neregistrovani]

Sudstvo

Kada političari budu imali manji uticaj na sudstvo, tada će i sudstvo biti bolje.
Slobodan, pravedan i efikasan sudski sistem je garancija pravne sigurnosti građana.

(četvrtak, 18. maj 2017, 08:52) - anonymous [neregistrovani]

Ne bojte se

Nije nista zastarelo kada su u pitanju obicni gradjani. Najvise su zastareli predmeti kojekavih "bumbara" i tamo gde se vrsi politicki uticaj. U to sam ubedjena.

(četvrtak, 18. maj 2017, 03:03) - anonymous [neregistrovani]

Zastarelost

Zna se dobro koji slucajevi zastarevaju. Sve je to korupcija i kriminal. U normalnim drzavama zastarevanje ne postoji samo kod nas a zna se I zasto se to ne menja.