Ana Brnabić dobitnica nagrade "Duga"

Ministarka državne uprave i lokalne samoupave Ana Brnabić dobitnica je nagrade "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Ana Brnabić je, kako je naveo žiri u obrazloženju, prva ministarka u Srbiji i regionu koja se javno deklarisala da je gej, i to je istorijski iskorak u pozicioniranju LGBT zajednice.

Nagradu pod nazivom "Duga" ustanovila je Gej strejt alijansa (GSA) i dodeljuje se od 2013. povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

U užem izboru za nagradu bili su, osim Ane Brnabić, Televizija N1 Beograd, beogradska opština Vračar i glumac Nebojša Glogovac.

Peta nominovana dramaturškinja Olga Dimitrijević je zahvalila na nominaciji i naknadno zatražila da bude izuzeta pri donošenju odluke o dobitniku nagrade.

Specijalno priznanje GSA dobili su Meho Omerović, Srđan Dragojevć, Kancelarija za ljudska i manjinska prava i tim profesora Miroslava Đorđevića iz beogradskog Centra za genitalnu rekonstruktivnu hirurgiju.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je na svečanosti da SAD i EU ostaju posvećeni očuvanju prava svih ljudskih bića, a da je rad GSA i drugih organizacija za zaštitu ljudskih prava od suštinskog značaj za zaštitu gej prava.

"I u Srbiji i u svetu put koji vodi ka većim LGBT pravima nije lak. Prema poslednjem izveštaju Stej departmenta pripadnici LGBT zajednice u svetu izloženi su govoru mržnje, pretnjama, pa i nasilju", rekao je Skot.

Proglašenju dobitnika nagrade prisustvovali su i ambasadori Velike Britanije i Francuske u Srbiji, Denis Kif i Kristin Moro, bivši ministar kulture Ivan Tasovac, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво