Dačić: Potežica je bio čovek koji je živeo za ideje

Komemoracija povodom smrti ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice održana je u Ministarstvu spoljnih poslova, a ministar Ivica Dačić je rekao da je Srbija izgubila jednog od najvećih stručnjaka za Bliski istok.

Dačić je rekao u govoru da će ambasador Potežica biti upamćen po britkom umu, profesionalizmu i stvaralačkoj energiji.

"Opraštamo se danas od ambasadora i dragog kolege Olivera Potežice. Ambasador Potežica bio je čovek koji nije živeo od ideologija, već je živeo za ideje. Njegova jedina ideologija bila je država i vodio se državnim interesima", rekao je Dačić.

Ministar Dačić je naveo da je Potežica poseban značaj pridavao ličnom usavršavanju i da je voleo da se "konsultuje, pita ali i da prenese stečeno znanje".

"Kaže se da dobar diplomata ume da razgovara i sa kraljevima i sa predsednicima, ali i sa običnim ljudima. Potežica je upravo bio takav. U toj neposrednoj i neformalnoj komunikaciji bio je ključ njegovog vođenja kolektiva", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je rekao da je Potežica bio ambasador u Libiji pre i posle svrgavanja libijskog lidera Muamera Gadafija.

"Na početku karijere službovao je u Teheranu, gde je nadgradio znanje o svetu islama, postavši vrstan bliskoistočni hroničar", dodao je Dačić.

On je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima i zahvalio prisutnima koji su se odazvali u velikom broju.*

"Tako jedinstven čovek, tako jedinstven diplomata, tako jedinstven prijatelj, zvuči kao fraza, ali zaista kažem, teško se sreće", rekao je Savo Mandić iz Ministarstva inostranih poslova.

Komemoraciji su prisustvovali rođaci poginulog ambasadora Potežice, njegovi prijatelji i kolege.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica umro je u sredu, 10. maja u bolnici u Susu, od povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde je boravio službeno.

Potežica je bio zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Autor je knjiga, publikacija i članaka o međunarodnim odnosima, spoljnoj politici, istoriji diplomatije i to najvećim delom u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka.

Kolona vozila u kojoj se nalazio Potežica je 2015. napadnuta i oteto je dvoje službenika Ambasade Srbije u Tripoliju - Slađana Stanković i Jovica Stepić koji su poginuli februara prošle godine, kako se pretpostavlja, u američkom bombardovanju grada Sabrate, gde su ih otmičari držali.

Potežica je sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара