"Ne postoji potpuna zaštita od sajber napada"

Mape stranih kompanija beleže sajber napade i u Srbiji, iako građani nisu prijavljivali zaražene računare. MUP upozorava institucije da na početku radne nedelje budu obazrive. Državna sekretarka ministarstva trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić za RTS kaže da operativni sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Tatjana Matić je rekla da je Srbija, u cilju sprečavanja sajber napada, donela zakon o informacionoj bezbednosti i četiri podzakonska akta i da se upravo formira nacionalni CERT (Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u IKT sistemima) pri Ratelu za prijavu ovakvih incidenata.

"Sistem Srbije sada nije ugrožen. Podaci koje imamo, oni koji se odnose na svet, jesu da je 150 zemalja ugroženo ovim napadom, više od 10.000 korisnika. Najopasnije je to da su sistemi od posebnog značaja bili na meti, u Velikoj Britaniji to su bile bolnice, ugroženi su bili zdravstveni kartoni, ljudima koji su se ličili mogu da budu ugroženi životi", rekla je Matićeva.

Govoreći o tome da li ima adekvatne zaštite od sajber napada, Matićeva je rekla da ne postoji potpuna zaštita i da je to svakodnevna borba.

"Moramo biti svesni kojom brzinom se razvija savremena tehnologija. Napreduju sajber napadi i nema potpune zaštite. Najdalje je otišao Izrael kada se govori o zaštiti, a oni su rekli da je nemoguće 100 odst zaštititi svaki sistem", objasnila je Matićeva.

Dodaje da ne postoji opasnost od hakerskih napada u Srbiji i da je značajno za naše sisteme to što imamo ustanovljene mehanizme i instrumente zaštite. Ističe da informaciona pismenost postaje veoma aktuelno pitanje kako u Srbiji tako i u svetu.

Matićeva je, govoreći o igrici "Plavi kit" koja navodi decu na samopovređivanje, rekla da kol-centar za bezbednost dece na internetu, od 1.500 poziva koje ima, nije zabeležila nijedan koji je bio u vezi sa ovom igricom.

"Izdali smo saopštenje i apelovali na taktičnost medija u saopštavanju. Industrija video-igara je jako profitabilna i ume da manipuliše sa lažnim vestima i svako treba da bude oprezan", rekla je Matićeva.

Ističe da kol-centar postoji da bi dao savete i roditeljima i deci.

"Prevencija je najbolji lek. Postoje izazovi i igrice koje ugrožavaju mentalno i psihičko zdravlje dece, a i fizički ih dovode u opasnost. Edukacija, prevencija, informaciona pismenost i bezbednost su ključne teme kojima ćemo se baviti", zaključila je Matićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво