Patrijarh i vladike na Kosovu uoči Sabora SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijarišiji, čime je počelo ovogodišnje redovno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

"Mogu Kosovom prolaziti i prijatelji i neprijatelji, ali dok Kosovo nosimo u srcima našim, u molitvama našim, Kosovo nikada ne može da bude, a da nije naše", poručio je patrijarh Irinej.

Skup srpskih vladika počeo je molitvom u Pećkoj patrijaršiji, dok će radni deo Sabora početi sutra u Patrijaršijskom dovoru u Beogradu.

"Posle liturgije služen je čin priziva Svetog Duha za blagosloven i blagopolučan rad Sabora", navedeno je na sajtu SPC.

Sa patrijarhom Irinejom u liturgiji u Pećkoj patrijaršiji učestvovali su i mitropoliti crnogorsko-primorski Amfilohije, zagrebačko-ljubljanski Porfirije i Episkopi šabački Lavrentije, srednjezapadnoamerički Longin, žički Justin, vranjski Pahomije, šumadijski Jovan.

Takođe, sa patrijarhom su službu održali i mitropoliti dalmatinski Fotije, bihaćko-petrovački Atanasije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, raško-prizrenski Teodosije, zapadnoamerički Maksim, frankfurtski i sve Nemačke Sergije, timočki Ilarion, moravički Antonije i dioklijski Kirilo.

"Patrijarh je nakon ručka u Pećkoj patrijaršiji sa nekoliko arhijereja posetio i manastir Visoki Dečani", rekao je arhimandrit tog manastira Sava Janjić.

Sabor je najviše telo SPC na kojem o crkvenim pitanjima odlučuju sve vladike i mitropoliti, a predsedava patrijarh. Završava se kada se iscrpu sve teme, bez obzira koliko traje.

Dnevni red Sabora utvrđuje se na početku skupa. Po pravilu, teme su položaj crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, finansijski izveštaji, crkveno-školska pitanja i izveštaji vladika što je i tačka koja traje najduže.

Krajem zasedanja razmatraće se popunjavanje upražnjenih mesta u tri eparhije - Dabro-bosanske, Niške i Mileševske eparhije. Očekuje se da će na ovom Saboru biti izložen i predlog vladike Lavrentija da se, u sklopu obeležavanja 700 godina postojanja manastira Tronoša, kanonizuje arhimandrit Stefan, prvi učitelj Vuka Karadžića.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара