Jedan neoprezan klik – opasnost za celu mrežu računara

Bolnice, fabrike i ustanove širom sveta postale su za vikend taoci masovnog sajber napada, a stručnjaci upozoravaju da bi početkom radne nedelje mogao da usledi novi. Mape stranih kompanija, beleže napade i u Srbiji, iako građani nisu prijavljivali zaražene računare. Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorava institucije da budu obazrive.

Verovatno je bar nekom od čak 200.000 korisnika u 150 zemalja, ovog vikenda, došlo da zaplače pred zaključanim fajlovima na računaru. Pred poslednjim sajber napadom sličnog imena, u čudu se našao i Evropol.

"Ovako nešto ranije nismo videli. Globalni domet je bez presedana", rekao je direktor Evropola Rob Vejnrajt.

Zato što je dovoljan jedan neoprezni klik, da virusom zarazi celu mrežu ustanove ili preduzeća. I kada je slučajnim uspehom blogera broj pogođenih počeo da pada, stiže nova pretnja. Evropol upozorava: kriminalci su aktivirali otporniju varijaciju.

"Brojevi rastu, zabrinut sam koliko će još situacija da eskalira kada ljudi u ponedeljak dođu na posao i uključe računare", kaže Vejnrajt

Istu brigu deli srpska policija, zato savetuje:

"Sada je pravo vreme da se pravna lica kojima računari služe za vitalnost njihovog poslovanja izvrše analizu šta će u ponedeljak da urade – da li će prvo da urade nadogradnju svog operativnog sistema, da li će na svaku e-poštu da odgovore", kaže načelnik Odeljenja MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Saša Živanović.

Da su to uradili na vreme, malobrojni pogođeni korisnici "vindousa" u Srbiji, ne bi se pridružili britanskim bolnicama, nemačkoj železnici, "Renou" u Francuskoj, ali ni čak 1.000 računara ruske policije.

"Kriminalci mogu biti klinci širom sveta, i najčešće jesu, i može sutra neki novi klinac to da uradi. Problem je u preventivi, što znači da sisteme koje imamo u državnim institucijama, u finansijskom sektoru, u kompanijama u kritičnoj infranstrukturi, moramo što pre da ažuriramo", ističe Vladimir Radunović iz Diplo fondacije.

A ako je virus već u sistemu – to može da košta 300 dolara. Bilo da vam taj iznos računar oživi IT stručnjak legalno, ili da se "otkupi" u bitkoinima od hakera – nelegalno. Ipak, ne sme se nasesti na ucenu.

"Jedan razlog je što tako stimulišete kriminalne grupe da se bave nezakonitim aktivnostima, da proizvode i plasiraju takve zlonamerne softvera. Drugo, pojedina istraživanja iz Britanije su pokazala da jedan od petoro onih koji su platili otkup nisu dobili prave šifre da otključaju svoje fajlove", ističe Živanović.

Nedostaci operativnog sistema postaju sajber oružje u rukama kriminalaca, uglavnom krivicom država. U poslednjem slučaju, veruje se da je reč o virusu koji je procurio iz američke bezbednosne agencije.

"Ima 50 država u svetu koje trenutno grade neku vrstu svojih kapaciteta za napad u sajber prostoru, što se oslanja na zloupotrebe i propuste umesto da se zakrpi. Glavni akteri su države, ali svakako i privatni sektor, i 'Majkrosoft' i 'Gugl' koji moraju bolje da zaštite svoje produkte", rekao je Radunović.

Najosetljivije su starije verzije "vindousa", ali "Majkrosoft" je i za penzionisani XP, posle napada obnovio podršku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво