Pokojnici više neće moći da "primaju" penziju

Sa punom primenom Zakona o opštem upravnom postupku od 1. juna, upisivanje u matičnu knjigu umrlih automatski će se prosleđivati sudovima i PIO fondu, tako da država odmah prestaje isplatu penzija, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

"Ni građani više nemaju problem da ne znaju da treba i PIO fond posebno da obaveste o nečijoj smrti, pa nastavljaju da primaju penzije, pa moraju da ih vraćaju sa kamatom, a država ima gubitke", rekla je Brnabićeva novinarima.

Uz to, napominje, to će se automatski povezivati i sa biračkim spiskom, tako da će svaka promena u matičnim knjigama biti odmah "oslikana" u jedinstvenom biračkom spisku.

"Ja verujem da je to jedna ozbiljna revolucija u državnoj upravi, a najveći efekat tog zakona je što on kaže da je država servis građana i da građani više nisu kuriri za državu, te, ukoliko neki dokument postoji kod bilo kog organa državne uprave ili lokalne samouprave, građani ne treba da ga donose", naglasila je Brnabićeva.

Procena je da će novi zakon, kako objašnjava, godišnje uštedeti čak 6,7 miliona papira. 

"Kada povežemo dokumente Matičnih knjiga, MUP-a, Poreske uprave, PIO fonda, NSZ, Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja, od 1. juna, vi dođete na šalter, treba vam neki vaš izvod, šalterski službenik će da se uloguje na portal eUprave, kada ukuca vaše ime i prezime, automatski će da povlači sva ta dokumente iz baza podataka i praktično će odmah moći građanima da se daje izvod po koji su došli", rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, poslednjih nekoliko meseci radilo se na povezivanju šest osnovnih baza podataka koje imaju 80 odsto podataka građana, te na procesu prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik, kako bi sve moglo da se poveže.

Puna primena tog zakona, naglašava Brnabićeva, kreće 1. juna, a ona očekuje i pune efekte primene od tog datuma. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво