Brojne primedbe na rad izvršitelja, slučaj porodice Havatmi najnoviji u nizu

Iako u Ministarstvu pravde ističu da je Zakon o izvršenju rasteretio rad sudova, građani imaju brojne primedbe na rad izvršitelja. Sve češće i zašto namerno obaraju cene nekretnina za namirivanje dugova? Nadležna Komora pokrenula je vanredni postupak kontrole rada izvršitelja Nenada Botorića, jer porodica Havatmi iz Beograda tvrdi da je napravio brojne propuste, zbog kojih im preti iseljenje iz stana. Ukoliko bude pokrenut i disciplinski postupak, to neće sprečiti izvršenje.

Porodica Havatmi već dva puta je izbegla da ih isele iz stana zbog duga starog četvrt veka. Penzionerka kaznu suda prihvata, ali ne i način na koji je izvršitelj naplaćuje.

"Advokat nudi da ja to platim od penzije, da podignem hipoteku, oni sve to odbijaju i dobija rešenje da proda stan", kaže Branislava Havatmi.

Izvršitelj je, zbog duga od 6.500 hiljada evra, za oko 26.000 evra na javnom nadmetanju prodao stan od 43 kvadrata u centru Beograda. Pre procene koliko bi nekretnina vredela na tržištu, izvršitelj za mišljenje pita veštaka ili agenciju za nekretnine. Ali njegova je poslednja. Po novom zakonu, minimalna cena na prvom pozivu je 70 odsto, na drugom, polovina od procenjene vrednosti.

Na to što su dužnici spremni da plate, u Komori izvršitelja kažu – zakon propisuje rok da se dug izmiri dobrovoljno. A to da li će protiv izvršitelja biti pokrenut disciplinski postupak, utvrđuje disciplinski tužilac.

"Svakako da izvršenje preduzimamo na svoju ruku ili da bi oštetio samog dužnika. Disciplinski postupak možda utvrdi da jeste. Ako utvrdi da jeste, onda je to novi momemnat, kaže Svetlana Manić iz Komore izvršitelja.

Ali ako disciplinska komisija i proceni da je izvršitelj, kako tvrde Havatmijevi, napravio brojne propuste, to im neće sačuvati krov nad glavom.

"Sam disciplinski postupak ne utiče na sprovođenje postupka izvršenja i cilj postupka izvršenja je namirenje izvršnog poverioca, a da se ne povrede prava izvršnog dužnika", kaže Svetlana Manić.

Ta prava izvršitelj krši i ako ne vodi računa o srazmeri duga i imovine iz koje se potraživanje naplaćuje.

"Ako se pokaže konkretno u ovom slučaju, ako je poveden disciplinski postupak da načelo srazmere nije bilo poštovano, to po samom zakonu predstavlja težu disciplinsku povredu na strani samog izvršitelja. U ovom slučaju može da se desi nenadoknadiva šteta, da ljude izbace iz stana", navodi Natalija Šolić iz Komiteta pravnika za ljudska prava.

Da i takva šteta može da se nadoknadi, ali na teži način, pokazuje slučaj Vaskrsić protiv Slovenije u Strazburu. Zoran Vaskrsić izbačen je iz kuće zbog duga za vodu od 124 evra. Pre 15 dana Evropski sud za ljudska prava, naložio je državi da mu isplati 85.000 evra, jer mu je oduzela jedini krov nad glavom.

"Pa je sud utvrdio povredu prava na pravično uživanje imovine i skrenuo pažnju da izvršitelji moraju da vode računa o pravu i srazmeri. Nadam se da ovaj slučaj neće doći do evropskog suda", navodi Natalija Šolić.

U Srbiji, izvršitelji ne mogu da vam oduzmu jedino 10 ari poljoprivrednog zemljišta.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 11. maj 2017, 13:19) - Jovan Ristić [neregistrovani]

načelo srazmere

Slučaj Vaskrsić u Strazburu je veoma opasan po državu Srbiju jer njeno shvatanje načela srazmere iz Zakona o izvršenju i obezbeđenju nema mnogo veze sa pojmom srazmere već sa redosledom sredstava i predmeta izvršenja, pa ako izvršni dužnik duguje 5.000 evra a jedino ima kuću od 50.000 evra - on će da izgubi kuću, makar mu ona bila jedini krov nad glavom! Načelo srazmere u suštinskom smislu (sprečavanje klanja vola zbog kila mesa) koje je predviđao stari Zakon o izvršnom postupku više ne postoji, pa čak i da disciplinska komisija utvrdi da načelo srazmere kakvo postoji sada nije prekršeno, to i dalje ne znači da porodica Havatmi neće moći da se obrati Strazburu i da dobije odštetu od Srbije. Srbija je potpisnica niza međunarodnih konvencija uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, i ne može da se pravi da ti dokumenti nisu postali deo domaćeg pravosuđa. Zaštita privatnih izvršitelja po svaku cenu i zaštita principa efikasnosti nauštrb pravičnosti mogu veoma, veoma skupo da je koštaju.

(četvrtak, 11. maj 2017, 10:21) - anonymous [neregistrovani]

Robin Hud

Izvrsitelji su moderni Robin Hud. Samo sto oni otimaju od siromasnih i daju bogatima. Kako drugacije ovo shvatiti. Izbacivati ljude iz stanova zbog dugova od 124 evra, ili 6.500 evra, sve jedno, je nebulozno. To se moze i drugacije resiti. Ali zato brojni tajkuni duguju radnicima, drzavi, dobavljacima milijarde dinara ili evra i nikome nista. Tako su verovatno i u Hrvatskoj sirotinju izbacivali iz stanova za sicu, a gospoda naprave dug od 6 milijardi evra u Agrokoru i nikom nista. Jos ce drzava da pomogne da opet firma stane na noge. Tuga i jad...