Vukosavljević: Narodni muzej se otvara sredinom sledeće godine

Polovinom naredne godine Narodni muzej biće otvoren za posetioce, izjavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Tokom obilaska radova rekao novinarima da je završeno 50 odsto posla, te da će ministarstvo koje on vodi i Vlada ispuniti sve svoje obaveze što se tiče finansiranja.

"Finansije neće biti problem. Polovina naredne godine je krajnji rok da se otvore vrata muzeja za posetioce posle preduge i nedopustive pauze", naglasio je Vukosavljević.

Rekao je da ne želi da licitira o tačnom datumu, da će građevinski radovi biti završeni početkom naredne godine, ali da je kustosima potrebno određeno vreme da naprave postavke.

Radovi se odvijaju, kako je predviđeno, u skladu sa dinamikom, zaključio je Vukosavljević.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo propusta u finansiranju projekata kulture, jer su 70 odsto sredstava dobili Beogradski festival igre i Kustendorf, ministar je rekao da to nije tačno i da je Komisija radila u "skladu sa pravilima konkursa i ciljevima koje promoviše konkurs za sufinansiranje projekata u kulturi".

Podsetio je da su za proteklih 17 godina menjani članovi komisija koji su učestvovali u raspodeli sredstava Ministarstva kulture.

"Svake godine imamo istu priču. Bude prijavljeno više hiljada projekarta 20 do 25 odsto dobije sredstva, ostali se bune", naglasio je ministar.

Dodao da nije učestvovao u odlučivanju, niti neko iz Ministarstva kulture, već da se tim bavila posebna Komisija.

Ministar kulture obišao je danas Narodni muzej, povodom Dana muzeja koji se obeležava sutra, 10. marta. 

"Beogradski sajam pitati za kašnjenje knjiga u Teheranu"

Na Sajmu knjiga u Teheranu štand je imao Beogradski sajam i manifestacija Beogradski sajam knjiga, te oni mogu dati odgovor zašto su kasnile knjige iz Srbije, izjavio je ministar kulture.

"To je bio nastup Beogradskog sajma i Beogradskog sajma knjiga, a ne Ministarstva kulture na sajmu knjiga u Teheranu. Ne znam ko je odgovoran što su kasnile knjige", rekao je Vukosavljević novinarima u Beogradu.

Pojasnio je da su posle prošlogodišnjeg gostovanja Irana na Beogradskom sajmu knjiga, Iran ponudio organizatorima da se pojave na sajmu u Teheranu i predstave Beogradski sajam knjiga.

"U međuvremenu je Beogradski sajam knjiga došao na ideju da pošalju i knjige tamo. Taj događaj nema veze sa Ministarstvom kulture", pojasnio je ministar.

On kaže da ministarstvo kulture posvećuje posebnu pažnju strategiji nastupa Srbije na međunarodnim sajmovima, te da se posebna komisija bavi tim poslom.

Da je sve besprekorno organizovano moglo se videti na sajmu knjiga u Lajpcigu, gde je, kako kaže, Srbije dobila pohvale od organizatora, publike.

Ministar kaže da će tako biti i na sajmovima knjiga u Pekingu, Moskvi, Frankfurtu.

"Ono što je u našoj nadležnosti biće urađeno perfektno, bez problema oko špedicije", naglasio je Vukosavljević.

Jedina dodirna tačka ministarstva sa sajmom knjiga u Teheranu, pojašnjava ministar, bila je što su u to vreme predstavnici MInistarstva kulture bili u bilateralnoj poseti Iranu, da su potpisani brojni sporazumi, organizovane posete ustanovama kulture u Teheranu, kao i da su prisustvovali ceremoniji otvaranja sajma knjiga u Teheranu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво