"Čelik 2017" u Nikincima – prikaz novog naoružanja

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope održana je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima pod nazivom "Čelik 2017". Gotovo sva oružja i oruđa koja su predstavljena osmišljena su u Srbiji. Atraktivna su bila dejstva novom generacijom streljačkog naoružanja, gađanja iz borbenih i terenskih vozila kao i naleti avijacije.

11.30 – Avioni "mig 29" nadleteli su tehničko-taktički zbor, čime je prikaz završen.

11.20 – Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je za RTS da je prikaz bio dobro organizovan i dodao da Srbija ima izvanrednu vojsku.

11.10 – Prikazano dejstvo raketnih sistema "Morava" i "Oganj", iz kojih su gađani ciljevi na udaljenosti od 12 kilometara. Sistemi su modernizovani. Time je dinamički deo prikaza završen, a usledio je taktičko-tehnički zbor.

10.58 – Počeo prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP-a.

10.56 – Prikazano dejstvo artiljerijskog oruđa "Nora" 

10.51 – Protivraketni sistem ALAS gađa pokretnu metu koja je udaljena oko 12 kilometara. Operator je pripremio raketu za dejstvo, nakon čega je ona lansirana. Raketa leti uz pomoć autopilota i pogađa metu. Nakon toga, predstavljena je protivoklopna raketa "maljutka".

10.50 – Modernizovani dvomotorni jurišni avion "orao" pravi manevar, ide u obrušavanje i gađa raketama koje su uništile metu.

10.45 – Protivoklopni helikopteri Hn-42/45 gama gađaju mete na 1.500 metara. Ti helikopteri su namenjeni za vatrenu podršku, neutralisanje i onesposobljavanje oklopnih borbenih sredstava. 

10.40 – Nastupaju modernizovani tenkovi tipa M-84as1, M-84a i M-84, iza njih je borbeno vozilo M-80. 

10.35 – Protivavionski sistem PASARS pogodio pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometara. Ponašanje topa u rafalu pokazalo se kao stabilno.

10.30 – Predstavljeno malo besposadno oklopno vozilo "Miloš", koje je pogodilo mete pravo u centar. nakon toga, vozilo "Lazar 3" gađalo je topom metu udaljenu 1,5 kilometara.

10.25 – Iz oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš" izašli strelci koji su iz automatskih pušaka gađali mete na 100, 200 i 300 i 500 metara. Nakon toga, modularna puška je prebačena u snajperski mod i iz nje su gađane mete na velikim daljinama. Predstavljeno i lako terensko vozilo NTV.

10.15 – Počeo taktičko-tehnički prikaz izviđačkih sistema. Svi prikazani sistemi imaju dnevnu i noćnu kameru, laserski daljinomer i digitalni kompas.

10.00 – Predsednik Tomislav Nikolić stigao u Nikince u pratnji načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i ministra odbrane Zorana Đorđevića. Na početku intonirana himna Srbije. U čast predsednika Nikolića postrojena Garda.

Svečanosti u Nikincima prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik i premijerka Republike Srpske, Milorad Dodik i Željka Cvijanović, kao i diplomatski kor.

U dinamičkom delu prikaza, učestvovale su zajedno snage Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova sa više od 30 sredstava naoružanja i vojne opreme, iz kojih su izvedena gađanja sa ubojnim sredstvima, uključujući i gađanje iz aviona i helikoptera.

U okviru taktičko-tehničkog zbora izloženo je više od 40 sredstava naoružanja i vojne opreme odbrambene industrije Srbije.

U realizaciji svih aktivnosti učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije kao i predstavnika odbrambene industrije Srbije.

Realizacijom takvih prikaza, Vojska Srbije održava i unapređuje nivo svojih operativnih sposobnosti i povećava spremnost da reaguje na rizike i pretnje po bezbednost Srbije i njenih građana.

Prikazano je dejstvo avijacije, specijalnih jedinica Vojske i MUP-a, bučna i vizuelnoefektna dejstva artiljerijskim sistemima ALAS, modernizovanim "Ognjem", "Moravom", "Norom".

Atraktivna su bila i dejstva novom generacijom streljačkog naoružanja, modularnim i snajperskim puškama, revolverskim bacačem granata i demonstracije gađanja iz borbenih i terenskih vozila kao što su "Miloš", "Lazar" u više varijanti, zatim dejstva protivavionskog sistema PASARS, modernizovanih tenkova i borbenih vozila pešadije, kao i robotizovanog daljinski upravljanog vozila "Mali Miloš".

Avijacija je dejstvovala jurišnicima tipa "orao" i borbenim helikopterima.

"Srbija sposobna da se brani od izazova"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Srbiji i njenoj osposobljenosti da odbrani Srbiju i njen narod i da nesumnjivo brine o svojoj budućnosti u smislu odbrane jer, kako je dodao, "niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas na ovom prostoru".

Kako kaže, Republika Srpska je zagledana u Srbiju i pokušava da se u delu u kome može osposobi za odbranu tih prostora i građana RS, a to je "putem političkih snaga, da ih maksimalno osposobi i sarađuje sa Srbijom na tim pitanjima".

Dodik očekuje da će RS u narednom periodu imati određene aranžmane.

"Doskoro je bio aranžman u kome je nama bilo zabranjeno da bilo šta kupujemo, bili smo potpuno poniženi od međunarodnog faktora na prostoru BiH koji je propisao da naša policija može da na 10 pripadnika ima samo jednu dugu cev. Sada je to promenjeno, pre godinu ili dve, i mi ulazimo u to da osposobimo pre svega naše specijalne, posebne jedinice policije i u tom pogledu sarađujemo sa Srbijom", naveo je Dodik.

Na pitanje kako vidi upozorenje Velike Britanije oko napada ID na RS, on je kazao da to nije isključeno.

"Mi svaki dan živimo sa tim, zna se da je iz BiH gotovo 500 pripadnika ID bilo u Siriji i na drugim ratištima, da je nekoliko desetina njih vraćeno u BiH i niko naivan ne treba da računa da oni sede s mirom i da nemaju neke aspiracije", naglasio je Dodik.

On je dodao da je srpski narod 9. maja na Dan pobede nad fašizmom bio na pobedničkoj strani.

"Dao je nemerljiv doprinos žrtvama koje su date kako bi se pobedilo to zlo", naveo je Dodik.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, rekao je da je današnja vežba bila visokorizična i dao joj visoku ocenu.

On je svima koji su u njoj učestvovali odao priznanje na uspešno završenoj vežbi.

Diković dodaje da je prikazan veliki broj sredstava koje vojska još razvija.

"Pred Vojskom Srbije je bolja budućnost. Srbija je danas zemlja koja je sposobna da se sama brani od bezbednosnih izazova i rizika", rekao je Diković.

On je izrazio očekivanje da će sve što je danas prikazano za godinu ili dve biti u naoružanju i opremi Vojske Srbije, kao i da će je učiniti jačom, samostalnijom i da će biti u funkciji politike Srbije na međunarodnom planu.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи