Ko i zašto osporava Darvina?

Na vest da su peticiju o reviziji teorije evolucije potpisala 52 akademika, Izvršni odbor SANU saopštava da su samo dva potpisnika iz njihove akademije. Teoriju evolucije potpisom osporava 166 ljudi, među kojima su akademici, profesori, doktori nauka, lekari, pravnici, filozofi, umetnici, novinari, sveštenici.

Samo su dva člana Srpske akademije nauka i umetnosti potpisom podržala stav da čovek nije nastao onako kako Čarls Darvin kaže. Stav SANU je da oni na to imaju pravo, ali i da većina misli drugačije.

"Najveći broj akademika se drži nauke, struke i veruje u ono što ne samo biologija već sve prateće nauke stalno potvrđuju, a to je, pre svega, ne teorija nego nauka o evoluciji. Čovek može da veruje, to niko ne spori, kao ova dva člana SANU, ali nauka je nauka, valjda se čitav svet na njoj bazira", ističe Vladimir Stevanović sa Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU.

Da baš nije tako, najpre 2004. kao ministarka prosvete a danas kao potpisnica peticije tvrdi Ljiljana Čolić. Ona smatra da teorija evolucije nema naučne dokaze i da, osim u školama i na fakultetima, treba da se revidira teorija o postanku čoveka.

"Valjda je biologija postojala i pre sredine 19. veka i pre Čarlsa Darvina. S druge strane, nije mi jasno zašto je ljudima bitno i laskavo da dokažu da smo nastali od majmuna. Za nas verujuće ljude stvar je jasna, čovek je kruna Božjeg stvaranja", kaže bivša ministarka prosvete Ljiljana Čolić.

Za naučnike, ne postoji nijedno naučno saznanje koje ide u prilog navedenim tvrdnjama i negiranju evolucije.

"U peticiji se navodi da deca treba da se upoznaju sa savremenim religijskim saznanjima, niko nema ništa protiv toga, ali to ne treba mešati sa naukom, biologijom ili drugom prirodnom naukom. Prosto, tome nije mesto u nauci. Postoji veronauka, koja se izučava do četvrtog razreda, da li treba do osmog da se izučava, u srednjoj školi, na fakultetima, to država treba da odluči", smatra dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Željko Tomanović.

Da li je čovek nastao od majmuna? Potpisnici peticije očekuju da o tome raspravljaju univerziteti, Ministarstvo prosvete, SANU i Skupština.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво