Mladi matematičari nižu uspehe

Na 34-oj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Ohridu gimnazijalci iz Srbije osvojili su šest medalja, dok su ekipno bili drugi. Ekipa Srbije tri decenije učestvuje na Balkanijadi, a ovo je jedan od većih uspeha naših mladih matematičara, kaže direktor Matematičke gimnazije koji je sa roditeljima i našom ekipom dočekao takmičare po povratku iz Makedonije.

Zbiru od oko 500 medalja pridodato je još šest sa Balkanijade. Aleksa Milojević je apsolutni pobednik s maksimalnim brojem poena, a prvo mesto osvaja već drugu godinu zaredom.

"Sjajan je osećaj kada i posle prošle godine ponovite ovakav uspeh, prosto to dokazuje da je vaš rad konstantan kroz jedan vremenski period i daje jednu dobru sliku o spremnosti. Takmičenje je bilo zanimljivo, zadaci su bili zanimljivi i vrlo mi se svidelo da ih radim", rekao je Milojević, koji je osvojio zlatnu medalju.

Igor Medvedev, koji je takođe osvojio zlatnu medalju, kaže da je konkurencija bila dobra.

"Bila je dobra konkurencija, ali ipak sam uspeo da osvojim tu zlatnu medalju. Trud se isplatio i nadam se prolasku na Internacionalnu matematičku olimpijadu", kaže Igor.

Naših pet mladića i devojka, takmičili su se sa ekipama iz još dvadesetak zemalja.

"Super je bila organizacija, sve je bilo kako treba, zadaci su bili lepi i uradili smo najbolje što smo mogli", kaže Marko Medvedev koji je osvojio srebrnu medalju.

Jelena Ivančić, koja je sa takmičenja donela bronzanu medalju, kaže da zadaci nisu bilo po njenom ukusu, ali da je sve bilo lepo.

"Uvek može bolje, nije sada da se kajem da nisam uzeo zlato, zadovoljan sam skroz uspehom", objašnjava Pavle Martinović, koji je osvojio srebrna medalja.

Nikola Pavlović, koji je na takmičenju osvojio bronzanu medalju kaže da svaki zadatak vredi 10 poena, a da je radio četiri zadatka za četiri i po sata.

Srbija je osvojila šest medalja, ali đaci Matematičke gimnazije – sedam.

"Nikola Raičević je osvojio srebrnu medalju za Crnu Goru, a imali smo i jednog učenika koji je bio u ekipi Makedonije, on je takođe osvojio srebrnu medalju. Oni su se takmičili na Srpskoj matematičkoj olimpijadi, ali nisu uspeli da uđu u naš tim, ali su iskoristili mogućnost da brane boje svoje zemlje", ističe direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović.

Predaha nema. Za dve nedelje ovi mladi olimpijci boriće se za plasman u nacionalnu ekipu koja će se na leto takmičiti na svetskoj matematičkoj olimpijadi u Rio de Žaneiru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се