Na VMA više od 20 transplantacija koštane srži

Od početka godine saglasnost za transplantaciju dalo je 18 porodica. Zahvaljujući njihovoj humanosti urađena je 31 transplantacija bubrega, presađeno 10 jetri, a transplantirana su i dva srca.

Na Odeljenju za transplantaciju matičnih ćelija Vojnomedicinske akademije trenutno je petoro pacijenata. Goran Marković (32) bolovao je od leukemije, a na VMA se leči skoro dva meseca.

"Sada sam dobro, bilo je malo kritično i nezgodno. Ovde sam 47 dana, a ćelije mi je dao nesrodni donor, samo znam da je gospođa iz Nemačke", objasnio je Marković.

Od početka godine na VMA su urađene 22 transplantacije. Većina donora za naše pacijente pronađena je u stranim registrima davalaca koštane srži.

Uspešnost lečenja zavisi od opšteg stanja bolesnika i osnovne bolesti i drugih parametara, ali kako ovde naglašavaju, u lečenju i terapiji prate svetske protokole.

"VMA za odrasle pacijente radi sve oblike transplantacija i tu ograničenja nema. U ovom momentu nema razloga upućivanja u inostranstvo. Istakla bih još da je ovaj Centar 22 godine ravnopravni član Evropskog udruženja za transplantaciju sa akreditacijom za sve oblike transplantacije i da smo mi u Evropi. Ostvarili smo članstvo u pandanu Eurotransplanta", istakla je Dragana Stamatović, zastupnik načelnika Klinike za hematologiju VMA.

Klinika za hematologiju VMA ima najdužu tradiciju u transplantaciji koštane srži, i najveći broj transplantacija, ne samo u Srbiji već i regionu. Zato je nedavno značajno priznanje uručeno i profesorki Ljiljani Tukić, koja je dve godine u penziji, a radni vek posvetila je upravo razvoju ove oblasti.

"To se desilo tokom redovnog godišnjeg sastanka Evropskog udruženja za transplantaciju koštane srži i krvi. Ovo je signal da ova kuća to radi, i da je prepoznata od najznačajnijih, da je neko ko radi, trudi se i dobro radi", rekla je nekadašnja načelnica Klinike za hematologiju VMA Ljiljana Tukić.

U lečenju bolesnika sa leukemijom, matične ćelije iz koštane srži prvi put je primenio Donald Tomas pre 60 godina, a zahvaljujući toj proceduri spaseni su mnogi životi.

Ukoliko želite da postane davalac matičnih ćelija iz koštane srži, možete se prijaviti u bilo kom institutu za transfuziju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво