Fakulteti otvaraju vrata brucošima, sve traženija forenzika

Visokoškolske ustanove otvaraju svoja vrata potencijalnim brucošima organizujući za njih predstavljanje programa, pripremnu nastavu i razgovor sa studentima i nastavnim osobljem. Profesori kažu da budući akademci treba da shvate filozofiju nastave i da biraju akreditovane programe. Univerziteti su uputili predlog upisnih kvota resornom ministartsvu, čeka se odluka Vlade.

Na Univerzitetu u Beogradu ima mesta za 14.850 brucoša, od kojih je 60 odsto budžetskih. Pored inženjerstva i medicine sve je popularnija i forenzika.

"Odlučio sam se za fizičku hemiju jer mislim da je to multidisciplinarna nauka koja pruža svestrano znanje", kaže Aleksandar Hristov iz Bosilegrada.

Minja Žarković će drugi put biti brucoš. "Završila sam Ekonomski fakultet u Beogradu a želela sam da se oprobam na ovom fakultetu zato što me interesuje ova oblast", kaže Minja.

Asistent Aleksandar Jović na Fakultetu za fizičku hemiju kaže da je veliko interesovanje za fizičku hemiju iz dva razloga – zbog nauke o materijalima, koja je jako bliska savremenim IT tehnologijama, i forenzike.

Više budžetskih mesta nego prošle godine, planirano je i na univerzitetima u Kragujevcu i Novom Pazaru, pre svega, na programima matematika, informatika i računarska tehnika.

"Ove godine su u planu i upis studenata na dva nova studijska programa, poslovna informatika – studijski program koji je već akreditovan i tu će biti upisano 40 studenata i softversko inženjerstvo koje je u procesu akreditacije", kaže prof. Miladin Kostić, rektor Univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Univerziteta u Kragujevcu Radovan Vukadinović kaže da se mora voditi računa i o potrebama tržišta.

"U ovom momentu mi verujemo da postoji tražnja za ovim stručnjacima iz IT sektora, mi smo uvereni da će sva mesta biti popunjena", kaže prof. Vukadinović.

Profesori poručuju budućim brucošima: uskladite želje i mogućnosti, pažljivo pogledajte objavljene konkurse.

"Svaki fakultet da kompletne podatke o studijskom programu, predmetima, o sadržaju predmeta, o ishodima studijskog programa, šta će neko da nauči tokom studiranja", kaže prof. Nada Kovačević, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Opominju i da treba upisivati samo akreditovane visokoškolske ustanove i programe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара