Obuka profesionalnih upravnika zgrada, ko će i kako moći da dobije licencu

Sredinom meseca počeće obuke profesionalnih upravnika stambenih zgrada širom zemlje, a prve licence biće uručene u junu. Lica koja žele da se obučavaju moraju da imaju minimum četiri godine srednje škole i da nisu osuđivana. Iz Ministarstva građevine poručuju da će obuka koštati maksimalno 30.000 dinara.

Jovanka Atancković iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da će prve obuke vršiti Privredna komora Srbije a mogu da se prijave sva lica koja imaju minimum četiri godine srednje škole.

"Ova lica ne smeju da budu osuđivana za krivična dela koja bi ih činila nedostojnim da vrše ovu funkciju", istakla Atanackovićeva.

Atanackovićeva ukazuje da će obuka koštati maksimalno 30.000 dinara, a možda će, dodaje, cena biti i niža.

"Oni će moći da se obučavaju širom Srbije, gde PKS ima svoje regionalne jedinice, a to je u 17 lokalnih samouprava. I u onim gradovima gde PKS nema regionalnu jedinicu, ali ima minimum zainteresovanih 10 građana, PKS će naći prostor i način da i tamo organizuje obuku", ističe Atanackovićeva.

Objašnjava da će oni koji dobiju licencu morati, da bi postali upravnici, u Agenciji za privredne registre da otvore svoju firmu, ili da se organizuju kao preduzetnici, ili da se zaposle kod nekog pravnog lica koje se već bavi ovom delatnošću.

"To je vrlo važno da bismo znali tokove novca, da bi se sve dažbine i porezi plaćali državi. Stanari kada se odluče da žele profesionalno upravljanje – naglašavam da je to na dobrovoljnoj bazi – angažuju upravnika zaključenjem ugovora koji mogu da raskinu kad god nisu zadovoljni", napominje Atanackovićeva.

Prema njenim rečima, tražište za sada pokazuje da će stanari platiti upravnika između 250 i 300 dinara mesečno po stanu.

Po zakonu jedan upravnik može da brine o više zgrada, a na njemu je da organizuje način na koji će biti u kontaktu sa stanarima.

"Oni moraju biti u kontaktu sa upravnikom 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje, on mora da obezbedi način da stanari prijave sve svoje kvarove, probleme u zgradi, buku, nepoštovanje kućnog reda i svako ostalo remećenje mirnog načina života. Upravnik se maksimalno angažuje da se otklone ti nedostaci", napominje Atanackovićeva.

Registar profesionalnih upravnika uspostaviće Privredna komora Srbije i on će se pojaviti sa prvim licenciranim profesionalnim upravnicima odnosno u junu mesecu.

"Ovo nije jedini put kada će biti obuka, one će se kontinuirano organizovati kada god bude zainteresovani", istakla je Atanackovićeva dodajući da će upravnici, ako načine neku štetu ili krivično delo, odgovaratio prema propisima iz te oblasti.

PKS će, napominje, uspostaviti sud časti i za sva takva dela, ili manjeg karaktera koje stanari mogu da prijave, upravnicima može da se oduzme licenca.

Poslednji rok do kog sve zgrade moraju imati upravnika, bilo profesionalnog bilo nekog kog sami odaberu iz zgrade, jeste do kraja godine. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво