Prebrza vožnja najčešći uzrok saobraćajnih nesreća

Od početka godine na drumovima u Srbiji poginulo je 155 ljudi, petoro manje nego u istom periodu prošle godine, kažu u Mupu. Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je prebrza vožnja. Broj automobila u Srbiji je dostigao skoro dva miliona, a za samo pet godina Srbija je dobila novih pola miliona vozila na sadašnju mrezu infrastrukture, koja nije planirana za tako veliki rast.

Problemi u saobraćaju rastu sa brojem novih vozila na našim drumovima. Putna mreža se gradi, gradske saobrćajnice još nisu spremne da prime povećan broj vozila.

U čitavoj Srbiji skoro dva miliona putničkih vozila kontroliše samo 3.000 saobraćajnih policajaca, što je ispod evropskog proseka. Broj kandidata u auto-školama raste, a čekanje na polaganje vozačkog ispita posle obuke je do dva meseca.

"Period od dva meseca mnogo je dug za one koji tek pocinju vožnju, mora se naći način da oni što pre i što efikasnije polože ispit da ne bi zaboravili i ono što su na početku znali", rekao je Damir Okanović iz Komiteta za bezbeednost saobraćaja.

Pritisak na drumove i auto-škole je veliki, a u MUP-u kažu da će ovoga proleća, iako saobraćajnih policajaca nema dovoljno, stalnim akcijama pokušati da poboljšaju bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović kaže da je od početka godine na drumovima u Srbiji poginulo je 155 osoba, što je za pet osoba manje nego u iatom periodu prošle godine.

"Mi ćemo nastaviti sa kontrolama brzine, alkohola i nevezivanja poajseva", kaže Okanović.

Poseban akcenat ovog proleća, naročito u maju, biće na prekršajima koji se odnose na telefoniranje u kolima, što će se konolisati iz pokreta, motociklima bez policiskih oznaka.

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja očekuje se ove godine. On bi mogao da popravi situaciju, ali bez povećanja, pre svega video-nadzora na raskrsnicima i većim saobraćajnicima, nema napretka, kažu stručnjaci.

Mnogo veće države shvatile su da postavljanje sistema kamera zamenjuje hiljade saobraćajnih policajaca, jer daje mogućnost da se saobraćaj kontroliše u svakom trenutku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи