Krcunova zaostavština u užičkom arhivu: Od ratnog dnevnika do lovačkog pribora

Porodica Slobodana Penezića Krcuna predala je užičkom Istorijskom arhivu zaostavštinu svog oca, narodnog heroja, posleratnog ministra i predsednika Izvršnog veća Skupštine Srbije. Krcunov lični fond, jedan od najvrednijih u arhivu, koji čuva građu čitavog Zlatiborskog okruga, istraživači će moći da koriste po arhivističkom sređivanju.

Mnoštvo dokumenata političara rođenog u Užicu 1918. godine, lovački pribor, brojna odlikovanja i ukazi o njihovoj dodeli, raspoređeni u 21 arhivsku kutiju, otkrivaju i manje poznate činjenice o Slobodanu Peneziću Krcunu.

"Ima tu i njegovih književnih radova, celokupna lična prepiska između Slobodana Penezića i njegove pokojne supruge Grozdane je u ovom arhivu. Jako bogata, jako interesantna zbirka fotografija, takođe, što ističemo iz Drugog svetskog rata, tu se nalazi ratni dnevnik Krcuna, koji je on počeo da vodi od 1943.", rekao je direktor užičkog Istorijskog arhiva, Željko Marković.

Građa koja će, po mišljenju Krcunove dece Srđe, Relje i Vide, biti korisnija istraživačima, nego njima, ipak budi sećanja na vreme provedeno sa ocem.

"Kad čovek pogleda tu člansku kartu Crvene zvezde itd. ja sam, kad sam postao malo stariji, sa deset, jedanaest godina, više vremena provodio sa svojim ocem na utakmicama nego negde drugde", priča Srđa.

Srđa i direktor užičkog arhiva potpisali su i zapisnik o primopredaji arhivske građe.

"Oni su slobodni da s tim rade što god hoće... Ja bih pre svega najviše voleo da se uradi ono što će oni sigurno i da urade – a to je da se sistematizuje i čuva", kaže Srđa.

Direktor Arhiva planira i objavljivanje zbornika dokumenata.

"Mi ćemo se truditi da sistematizujemo po vrsti i da po vrsti počnemo objavljivanje zbornika dokumenata. Na taj način ćemo olakšati našim istraživačima. Takođe, iduće godine, s obzirom na to da užički arhiv proslavlja 70 godina svog rada, za Dan grada priredićemo jednu izložbu iz ove građe koja je sada primljena", objašnjava Željko Marković.

U arhivu su i svi novinski napisi o Penezićevoj pogibiji 1964. godine.

Kompletna zaostavština Krcuna, zaslužnog za izgradnju Valjaonice bakra, Trga partizana i razvoja Užica, istraživačima će biti dostupna za godinu dana, po arhivističkom sređivanju i obradi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво