SINOS pozvao novinare da se bore za radna prava

Sindikat novinara Srbije (SINOS) je povodom Međunarodnog praznika rada, Prvog maja, pozvao kolege da im se pridruže u borbi za radna prava kako bi se svi zajedno izborili za profesionalnu slobodu u uslovima "straha, siromaštva i korupcije".

Sindikat novinara Srbije je u saopštenju naveo da se novinarstvo koje je nekada bilo "moćna, odgovorna i poštovana profesija" danas uglavnom svodi na "propagandnu mašineriju u rukama političara i njima bliskih tajkuna".

SINOS je naveo da je organizovanje u sindikalne organizacije prvi korak ka slobodnom novinarstvu u uslovima "straha, siromašva i korupcije".

"Sedmu silu nasledili su prekarni radnici - novinari s malim i neredovnim platama, nesigurnim statusom i neizvesnom budućnošću, od kojih poslodavci zahtevaju bespogovornu poslušnost", naveo je SINOS i pozvao sve da ignorišu zabranu poslovodstva o sindikalnom organizovanju.

Međunarodna federacija novinara, čiji je član SINOS, pozvala je svoje članice da obeleže Međunarodni praznik rada, Prvi maj.

"Istraživanja su potvrdila da u sredinama gde postoje sindikati i kolektivni ugovori novinari i medijski radnici imaju jača radna prava, veće plate i bolju zdravstvenu zaštitu i bezbednost", navodi se u saopštenju koje je potpisala predsednica Izvršnog odobra SINOS-a Dragana Čabarkapa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи