Brojne nagrade za novinare RTS-a na "Zlatnoj bukliji"

U Velikoj Plani održan je 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma "Zlatna buklija". I ove godine, među velikim brojem nagrađenih, naše kolege, iz različitih redakcija Radio-televizije Srbije zasluženo su ponele brojne nagrade.

Istoričar filma i scenarista, čovek koji je rekonstruisao snimak krunisanja kralja Petra prvog, Stevan Jovičić dobitnik je nagrade za životno delo na 12. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma "Zlatna buklija" u Velikoj Plani.

Gran pri za najbolji film osvojio je "Naod" Veska Butrića iz Likovne kolonije Radio-televizije Srbije. Butrić je dobitnik i nagrade publike za film "Romansa Andaluzije". Oba ostvarenja snimao je Vasko Vasović, koji je učestvovao u bar tri filma nagrađena na ovom festivalu.

"Radim u mediju gde se najbolje pokazuje premisa da mi postojimo kroz druge ljude. Moj scenario nema smisla ako nije praćen vrhunskom slikom i montažom", objasnio je Vesko Butrić.

Gran pri za najbolju režiju dobio je Branko Stanković za film "Zaboravljeni heroj Sarajeva", o čoveku iznad svog vremena, zbog čega je čak i stradao.

On je citirao Marina Držića: "Bude čovek pa vredi 100 ljudi i bude 100 ljudi, pa ne vrede jednog čoveka",  i dodao da je takav bio i Goran Čengić, koji je svojim delom zaslužio ovu nagradu.

I neke od prvih nagrada za oblast, ovenčale su kolege iz RTS-a. Tamara Drezgić nagrađena je za film o slikaru Mladenu Karanu.

"Mladen je čovek koji nije odgovarao na moja pitanja. On je pričao svoju priču", rekla je Tamara Drezgić koja smatra da su snimci Vaska Vasovića uveliko doprineli da cela priča uspe.

Bojan Vorkapić dobitnik je "Zlatne buklije" iz oblasti istorije, za film "Sveti Kralj" o Svetom Jovanu Vladimiru, koji govori o Dukljanskoj istoriji srpske države.

"Iz nekog razloga gura se pod tepih, ali mi smo pokušali da stvarnim dokumentima otklonimo tu senku nad njim i osvetlimo ga kao vanserijsku ličnost koja u današnje vreme ima značaj za srpski, albanski, makedonski i bugarski narod", kaže Vorkapić.

Novica Savić iz požarevačkog studija RTS-a ponovo je bio najbolji u ispredanju priča o malim ljudima, poput poljoprivrednika iz Brežana koji do njiva moraju skelom.

"Ispričao sam tu priču tako da ne samo da sam prikazao skelu i njihove muke oko prelaska reke, nego i koliko je oni vole i koliko su vezani za Veliku Moravu", kaže Savić.

Specijalne nagrade zaslužili su Slađan Stojanović iz RTS-ovog dopisništva u Vranju i Radovan Lazarević iz Valjeva. Dobrivoje i Dobrila Pantelić bili su najbolji među amaterima.

Organizatori smatraju da su nagrade odličan vetar u leđa.

"Nagrade su afirmativne, podstiču ljude da stvaraju, da se čuje nešto o njima i o njihovom stvaralaštvu", istakao je organizator festivala Živomir Mihajlović.

Za 12. Festival "Zlatna buklija" prijavljeno je 197 filmova. Za nagrade se nadmetalo samo 40.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво