"Crna mamba" – opasna droga koja osvaja Evropu

Droga slična marihuani, ali mnogo jača od nje - popularnog naziva "Crna mamba", privlači sve više mladih. Evropski centar za monitoring droga utvrdio je da opasno deluje na ljudski organizam. U Srbiju je stigla 2014. godine odmah pošto se pojavila na evropskom tržištu. Od tada do danas u 19 zemalja zabeleženo je 3.600 zaplena te droge. Za podatke o zastupljenosti i zaplenama u Srbiji - policija nije bila dostupna.

"Crna mamba", "spajs", "lažna trava", "galaksi" - to su samo neki od komercijalnih naziva droge koja izaziva i fizičku i psihološku zavisnost. Umesto boljeg raspoloženja, može da izazove paranoju i halucinacije.

"Javlja se doživljaj da ih neko prati, posmatra, vrlo neprijatan doživljaj. Javlja se izrazit strah u nekim situacijama, gubitak svesti, problemi sa pritiskom, radom srca, koma i nažalost smrt", objašnjava dr Snežana Alčaz iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Zbog ove droge u Evropi je umrlo 28 ljudi. U Srbiji takvih podataka nema, dok je u Hrvatskoj "crna mamba" odnela jedan život.

"Prema dostupnim podacima u Republici Hrvatskoj, u periodu od 2014. do 2016. godine zabeležena su ukupno 43 trovanja za koje se sumnja da su povezana s novim psihoaktivnim supstancama. Većina pacijenata navela je konzumaciju proizvoda 'galaksi'. Beleži se i jedan smrtni ishod", kažu u hrvatskom Uredu za suzbijanje zloupotrebe droga.

Mlade privlači svaka nova droga, a samo prošle godine u Evropskoj uniji otkrivena je šezdesetijedna. U Srbiji se godišnje pojavi desetak novih psihoaktvinih supstanci. A sve dok se ne proglase drogom i zabrane, nabavljaju se gotovo legalno.

"Sintetski kanabinoidi obično se prodaju kao osveživači prostora ili se pojavljuju u vrlo dopadljivim kesicama sa raznim nazivima koji su privlačni mladima", upozorava dr Snežana Alčaz.

Narkomanija je, podsećaju stručnjaci jedina bolest koju čovek sam bira. Zato opominju podaci da marihuanu konzumiraju deca već u osnovnoj školi i da je svaka deseta mlada osoba probala neku drogu o kojoj ne zna ništa.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво