Spomenik zahvalnosti Francuskoj prekriven crnom tkaninom

Povodom odluke suda u Kolmaru da pusti na slobodu bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, koga Srbija traži zbog ratnih zločina, članovi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998. do 2000. godine na Kosovu i Metohiji, iskazali su svoje nezadovoljstvo i crnim platnom prekrili Spomenik zahvalnosti Francuskoj na beogradskoj tvrđavi Kalemegdan.

Predsednik Udruženja Simo Spasić rekao je ispred spomenika da je jučerašnjom odlukom francuskog suda o puštanju Ramuša Haradinaja na slobodu ubijena pravda.

"Od same odluke još više boli obrazloženje suda. Da je i malo pravde, Haradinaj bi na osnovu onoga što je sam priznao u svom dnevniku bio osuđen na doživotnu robiju", rekao je Spasić građanima koji su u rukama držali fotografije ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da su porodice ubijenih i kidnapovanih na Kosovu i Metohiji spremne da se pomire sa albanskim porodicama, ali da se nikada neće pomiriti sa zločincima.

Kolona od nekoliko stotina građana uputila se ka "zidu plača" ispred Doma Narodne skupštine, koji će takođe, kako su najavili, prekriti crnom tkaninom.

broj komentara 10 pošalji komentar
(subota, 29. apr 2017, 09:58) - Mima [neregistrovani]

Od reči do reči

ste u pravu. Francuzi nisu zaslužili spomenik, sve su radili iz ličnih interesa i tu nije bilo nikakve sentimentalnosti prema Srbima. Jedina pozitivna stvar je bila odvođenje srpkih đaka u Francusku na školovanje.

(petak, 28. apr 2017, 22:00) - Спаки [neregistrovani]

Споменик треба преместити на Опленац

Шаље погрешну поруку о пријатељству. То је најлепши део града, калемгден у продужетку Кнез Михаилове. Лично бих волео Споменик Цару Лазару али има сигурно много бољих могућности од ове садашње.

(petak, 28. apr 2017, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Saveznik?

Srbija treba da se oslobodi sentimetalnog gledanja istorije i politike. Francusku interesuje Srbija onoliko koliko od nje koristi ima, ostak je retorika za tužne i naivne.

(petak, 28. apr 2017, 21:26) - anonymous [neregistrovani]

@ Sramota

Francuska nije nikada Srbiji pomogla.
"Pomogla" je onda kada su je Rusi ucijenili rekavsi da ce se povuci iz rata ako se Srbima ne pomogne(transport do Krfa, oporavak , oprema i vracanje na front).
U tom ratu Francuzi su Srbe gurali ispred sebe i dolazili poslije bitke.Nisu zastitili kralja Aleksandra koji je ubijen u Marseju 1934.
A o "pomoci" koju su francuzi pruzili Srbima 1999. i sposlije toga da se i ne govori.
Srbija da ima imalo samopostovamja vec bi odavno uklonila taj spomenik, pokazala francuskom ambasadoru vrata i uklonila taj spomenik.
Ne postoji niti je postojao ijedan razlog da Srbija bude zahvalna Francuskoj nego bas suprotno.

(petak, 28. apr 2017, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Одг. Срамота

Прочитајте историју. Француска је "помогла" Србији тек пошто им је руски цар запретио да ће Русија иступити из Антанте ако Срби не буду евакуисани из Драча. Одмах по завршетку рата Француска је тражила од напаћене Србије да плати све "услуге" које је Француска дала Србији. Србија је све то сувим златом платила.

(petak, 28. apr 2017, 20:46) - Milos [neregistrovani]

Sramota

Sramota je prekrivati taj spomenik. Francuska nam je pomogla u ratu i spomenik je posvećen tim ljudima iz prošlosti. Taj spomenik nikakve veze nema sa odlukom francuskog suda. Sramota, još jednom.

(petak, 28. apr 2017, 20:38) - Petar [neregistrovani]

Uvek isti scenario!

Uvek isti scenario! Sud je odugovlacio sa izrekom oslobađanja samo zato da bi se poklopilo sa datumom aktiviranja problema u makedoniji tako da se u zapadnim medijima uguši glas o sudskoj odluci oslobađanja ubice.
Zapad nije ni čuo za oslobađanje Haradinaja, tako braćo ako hoćete da se to čuje onda vodite računa kako!?
A kriza u makedoniji će se utišati za nedjelju dana.
Ovo je više napad na srbiju i njena prava nego na makedoniju .
Živi bili pa videli !

(petak, 28. apr 2017, 17:31) - anonymous [neregistrovani]

Господ нам је сведок

за стид чули нису

(petak, 28. apr 2017, 16:57) - anonymous [neregistrovani]

...

Taj spomenik je trebalo davno ukloniti.

(petak, 28. apr 2017, 16:29) - ZARE 1 [neregistrovani]

Nepravda

Velika nepravda ....šta reći...
Mi , Srbi kao da smo došli sa neke druge planete pa neće ni Bog više da nas pogleda ..