Objavljen katalog poklona funkcionera za 2016. godinu

Iako je zakonski rok za objavljivanje 1. jun. 2017. godine, Agencija za borbu protiv korupcije je već objavila Katalog poklona za prethodnu kalendarsku godinu. Najčešći pokloni su: knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića.

U saopštenju se navodi da su najveći broj predstavljaju protokolarni pokloni, koji se primaju prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama. Njčešći pokloni su: knjige, slike, fotografije, plakete, vina i druga alkoholna pića.

Najviše poklona prijavili su Generalni sekretarijat predsednika Republike, Vlada Republike Srbije, Narodna skupština, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine.

Na lokalnom nivou najviše poklona prijavili su Novi Sad, Užice i Kragujevac.

Iznenađuje činjenica da Grad Beograd nije prijavio da je primio i jedan protokolarni i prigodan poklon, uprkos tome što je Agencija u novembru prošle godine održala obuku funkcionerima grada Beograda, kada im je posebno ukazala na obavezu prijave poklona, saopštila je Agencija za borbu protiv koruupcije.

Najavljeno je da će detaljna statistička analiza Kataloga poklona biti objavljena 1. juna.

Agencija ističe da je značaj vođenja i objavljivanja kataloga poklona u povećanju transparentnosti u obavljanju javnih funkcija.

Na ovaj način, podaci o poklonima funkcionerima i sa njima povezanim licima, iz kojih može proizlaziti sukob interesa, dostupni su kontroli javnosti.

Imajući u vidu da Agencija do podataka o poklonima dolazi na osnovu evidencija koje dobija od samih organa, dobrodošlo je i aktivno učešće javnosti ukoliko ima saznanja o tome da je neki funkcioner primio poklon, a o tome ne postoji podatak u Katalogu poklona koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, piše u saopštenju.

Agencija objašnjava da se pod pojmom poklon podrazumevaju novac, stvar, pravo i usluga izvršena bez odgovarajuće naknade i svaka druga korist koja je data funkcioneru ili povezanom licu u vezi sa vršenjem javne funkcije.

"Protokolarni poklon" je poklon koji funkcioner primi od strane države, njenog organa ili organizacije, međunarodne organizacije ili stranog pravnog lica, koji je primljen prilikom službene posete ili u drugim sličnim prilikama.

"Prigodni poklon" je poklon koji je uručen funkcioneru u prilikama kada ljudi tradicionalno razmenjuju poklone.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво