Državno veće tužilaca uvodi Poverenika za samostalnost

Državno veće tužilaca donelo je nedavno odluku o izboru Poverenika za samostalnost. Ovom odlukom je određeno da zamenik predsednika DVT može da preduzima razne mere kada postupa kao poverenik za samostalnost u cilju jačanja samostalnosti i institucionalnog integriteta javnog tužilaštva.

Funkcija se uvodi u cilju "zaštite i jačanja samostalnosti i profesionalnog integriteta nosilaca javnotužilačke funkcije", navodi se u saopštenju DVT.

Mere su preventivnog karaktera, ali ima i onih koji mogu da se iskoriste za rešavanje problema u konkretnim slučajevima pritisaka i neprimerenih uticaja.

Tako, između ostalog, poverenik za samostalnost može da ukaže na postupke kojima se ugrožava samostalnost i integritet tužilaca i da obavesti DVT i javnost o postojanju političkog i drugog nedozvoljenog uticaja na rad javnog tužlaštva.

Poverenik postupa na osnovu inicijative nosioca javnotužilačke funkcije u slučajevima ukazivanja na postupke kojima se ugrožava samostalnost i integritet unutar javnog tužilaštva, dok u slučajevima koji potiču izvan javnog tužilaštva može postupiti i bez inicijative.

Za obavljanje tih poslova, poverenik može, uz saglasnost Republičkog javnog tužioca, da vrši uvid u predmete.

"Poverenik za samostalnost" je novi koncept, uveden nedavnim izmenama Poslovnika o radu DVT, i predstavlja jedan od primera realizacije mere iz Akcionog plana za poglavlje 23. pregovora sa EU.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво