Italija donirala lekove za hemofiliju Kliničkom centru

Italijanska pokrajina Lombardija i kompanija "Kedrion" donirale su tri miliona jedinica koncentrata faktora osam za lečenje obolelih od hemofilije Kliničkom centru Srbije.

Kako je rečeno, donacija vredna 1,3 miliona evra biće namenjena za pomoć više od 50 najteže obolelih pacijenata koji čekaju na ortopedsku intervenciju koja će im produžiti život.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra Srbije, Milika Ašanin rekao je da je ta zdravstvena institucija jedina u Srbiji koji je spremna i opremljena da multidisciplinarno leči najteže bolesnike sa hemofilijom.

"U Srbiji danas ima oko 900 pacijenta sa hemofilijom i više od pola njih se leči u Kliničkom centru, a oko 50 njih koji imaju najteže oblike hemofilije leči se u Kabinetu za hemofiliju i pati od teških oštećenja zglobova", rekao je Ašanin.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar rekao je da mnogo znači što je ova donacija mogla biti usmerena bilo gde, ali je izabrano da se pomogne građanima u Srbiji.

"Ovih 900 građana Srbije koji imaju problem sa hemofilijom mogu sada da budu mnogo opušteniji jer će moći da uđu u hiruršku proceduru zamene zglobova i svega onoga što treba ortopedski da se uradi. Bez tih sigurnosti postojao je mnogo veći rizik za ulazak u operaciju, ovako je omogućeno da se na najbolji način organizuje oprecija i sve ono što može da se iskomplikuje", rekao je Lončar.

Lončar je rekao da se nada da je ovo samo jedan deo saradnje i da će u budućnosti ta saradnja biti bolja i dublja.

"Ako je neko spreman da pokaže prijateljski odnos na ovakav način i da ovako skup lek za naše građane, to mi uliva nadu da će nam mnogo lakše pomoći za neke druge stvari koje nisu od ovolikog značaja", istakao je Lončar.

Predstavnik kompanije "Kedrion", Silvio Audisio rekao je da je ova donacija izgradnja još jednog mosta između donora i pacijenata.

"Počeli smo pre tri godine i danas je ovo realnost, ovo predstavlja visoke etičke vrednosti i nastavak je naše misije da pomažemo ljudima da žive bolje", rekao je Audisio.

Ambasador Italije u Srbiji, Đuzepe Manco rekao je da krv znači život i da ova donacija ima mnogo veću vrednost od komercijalne vrednosti od 1,3 miona evra.

"Krv ima svoju simboliku i predstavlja čvrstu vezu između ljudi i naših naroda, ova inicijativa može da vodi jačoj i dubljoj vezi između institucija i većoj pomoći lečenju pacijenata koji pate od hemofilije", rekao je Manco.

Šef Kabineta za hemofiliju Kliničkog centra Srbije, Predrag Miljić rekao je da je donacija značajna u više pogleda, a pre svega u zdrastvenom.

"Pomoći će za oko 50 naših pacijenata sa najtežim formama hemofilije da imaju zadovoljavajuće ortopedsko lečenje. Kod osoba sa hemofilijom vrlo brzo dolazi do propadanja zglobova zbog čega se razvija invalidnost u dečijem dobu i u dobu puberteta. Praktično takve osobe pri svakom koraku osećaju bolove, otežano hodaju i njihov kvalitet života je jako smanjen", objasnio je Miljić.

Miljić je rekao da vrednost leka ne može biti izražena samo u novcu jer ima veliku simboličnu vrednost, naročito jer se lek za hemofiliju dobija iz krvi.

"Ova donacija specifično je baš za pacijente kojima je neophodna ortopedska intervencija i biće korišćena u Kliničkom centru, ali nije samo za one koji se nalaze u Kliničkom centru već za sve osobe na teritoriji Srbije", rekao je Miljić.

Potpredsednik udruženja hemofiličara Srbije, Dejan Petrović rekao je da se ovom donacijom otvara mogućnost ortopedskog zbrinjavanja i opravka.

"Jedan od razloga za oštećenje zglobova pacijenta sa hemofilijom je u prethodnom periodu bio i nedostatak lekova za hemofiliju pogotovo za saniranje teških ortopedskih intervencija, ovo će biti veliki zamajac i nadam se da će zdrastveni sistem maksimalno da iskoristi vrednost ove donacije", rekao je Petrović.

Pacijenti koji su prisustvovali događaju, Slobodan Jovanović i Milan Nastić rekli su da ovakve donacije za njih znače život i da će operacije koje će sada biti omogućene u velikoj meri povećati pokretljivost i olakšati svakodnevno funkcionisanje.

Oni su dodali da je svaka vrsta pomoći dragocena, a naročito kada se radi o ovako velikim sredstvima koji će pomoći mnogima.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара