Graničnoj policiji 14 vozila i računari od Vlade Japana

Vlada Japana donirala je 14 vozila i personalne računare za pripadnike granične policije Srbije koji će uskoro biti raspoređeni u graničnom pojasu sa Makedonijom i Bugarskom, rečeno je u Beogradu na primopredaji donacije.

Vrednost donacije je veća od 450.000 evra i obezbeđena je u sklopu projekta "Podrška graničnoj policiji u odgovoru na povećane migracione tokove duž zapadnobalkanske rute".

Donaciju je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću simbolično predao ambasador Japana Đuići Takahara, koji je istakao da vlada njegove zemlje veoma ceni odgovorno i humano ophođenje Vlade Srbije, pri suočavanju s problemom migranata.

"Istovremeno svesni smo činjenice da Vlada Srbije nosi veliki teret u pogledu dugog i iscrpljujućeg problema sa migrantima", rekao je posle primopredaje donacije koja se sastoji od 11 džipova, tri kombi vozila i personalnih računara.

Prema njegovim rečima, zato Vlada Japana pruža podršku projektima kako bi umanjila taj teret u vreme povećanog priliva migranata i izbeglica a kroz organizacije kao što je Međunarodna organizacija za migrante (IOM).

Takahara je napomenuo i da su džipovi bili potrebni policiji za suzbijanje krijumčara i trgovaca ljudima objasnivši da oni razmenuju informacije na mestima gde je sigurnost slaba.

"Ovim projektom su obezbeđena i tri kombi vozila i očekuje se da će granična policija sada moći da obebedi brži prevoz migrantima kojima je potrebna zaštita ili nega", rekao je Takahara.

Stefanović se zahvalio Vladi Japana i ambasadi te zemlje u Srbiji na podršci podsetivši na dugogodišnju uspešnu saradnju.

"Vozila će, u toku nedelje biti upućena u pogranični pojas sa Makedonijom i Bugarskom", rekao je Stefanović i dodao da donacija obuhvata i personalne računare koji će omogućiti policiji bolji rad sa migrantima na terenu.

Prema njegovim rečima, donacija će omogućiti bolji i kvalitetniji rad policije na terenu što istovremeno znači i veću bezbednost za građane.

Stefanović je podsetio i da Vlada Japana podržava Srbiju i da hoće da pomogne navodeći i realizaciju projekta u vrednosti milon evra za potrebe Sektora MUP za vanredne situacije.

Donacija je realizovana putem IOM-a čiji regionalni koordinator za Zapadni Balkan Peter Van Der Auveraerte koji je takođe odao priznanja Vladi Srbije za način na koji se suočava s migranatskom krizom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво